Politici de Sanatate

Zece recomandări urgente pentru prevenirea amenințărilor la adresa sănătății la nivel global

24 mai
13:50 2021
Zece recomandări urgente pentru prevenirea amenințărilor la adresa sănătății la nivel global

Investițiile în știință și inovare sunt necesare pentru a aborda COVID-19 și viitoarele amenințări la adresa sănătății, asigurând în același timp accesul echitabil. Raportul Grupului de experți științifici al Summitului mondial al sănătății desfășurat la Roma evidențiază 10 recomandări urgente pentru prevenirea, pregătirea și răspunsul la amenințările la adresa sănătății la nivel mondial.

Pandemia de COVID-19 este departe de a se fi încheiat, potrivit raportului „Știință și inovare pentru o lume mai sigură”, elaborat de Grupul de experți științifici al Summitului mondial al sănătății, desfășurat la Roma pe 21 mai. Documentul identifică principalele domenii în care trebuie să se acționeze imediat pentru a controla stadiul acut al pandemiei, pregătindu-se în același timp pentru probabilitatea ca SARS-CoV-2 să devină endemică. Acesta susține că acțiunile întreprinse acum pentru a aborda COVID-19 ar trebui să includă investiții și măsuri de răspuns care au cel mai mare potențial de îmbunătățire durabilă a prevenirii, pregătirii și răspunsului la amenințările la adresa sănătății mondiale în viitor. Grupul de experți prezintă o viziune științifică pentru pregătirea și răspunsul la nivel mondial, bazată pe principiile cercetării științifice, echității, multilateralismului, solidarității, durabilității, transparenței și cooperării. Acesta identifică 10 domenii prioritare de acțiune imediată: accesul echitabil la nivel mondial la materialele sanitare și la instrumentele medicale împotriva COVID-19 și a altor amenințări la adresa sănătății, cercetarea și inovarea, implicarea grupurilor de cercetare din țările cu venituri mici și mijlocii, supravegherea integrată a bolilor și schimbul de date, consultanța științifică, consolidarea forței de muncă și a sistemelor de sănătate, capacitățile regionale de producție, încrederea publică, guvernanța și finanțarea bine coordonate și sănătatea durabilă. Grupul – din care face parte profesorul Peter Piot, unul dintre cei cinci copreședinți, director al London School of Hygiene & Tropical Medicine și consilier special al președintelui Comisiei Europene – a fost înființat de Comisia Europeană și de președinția italiană a G20. Acesta reunește 26 de experți științifici de rang înalt din întreaga lume, cu experiență în răspunsurile locale și globale la COVID-19.

„Dacă există o parte bună a pandemiei de COVID-19, aceasta este colaborarea științifică internațională, care a furnizat vaccinuri sigure și eficiente în timp record. Acum trebuie să profităm de acest impuls. Îndemnăm liderii și societățile să pună imediat în aplicare cele zece recomandări-cheie pentru a ne asigura că cercetarea și inovarea reprezintă forța motrice care ne va ajuta să ieșim din pandemie într-o lume mai sănătoasă, mai sigură și mai echitabilă,” a declarat profesorul Peter Piot.

Raportul include 10 recomandări cheie urgente pentru prevenirea, pregătirea și răspunsul la amenințările la adresa sănătății la nivel mondial:

  1. Asigurarea accesului echitabil la instrumente medicale pentru combaterea COVID-19.
  2. Investiții  în cercetarea și dezvoltarea științifică înainte, în timpul și între crizele de Sănătate.
  3. Implicarea activă și reală a grupurilor de cercetare din țările cu venituri mici și mijlocii.
  4. Consolidarea supravegherii integrate a bolilor, a colectării, analizei și schimbului de date la toate nivelurile.
  5. Consolidarea și protejarea consultanței științifice.
  6. Pregătirea pentru următoarea criză în domeniul sănătății: investiții în sisteme permanente și în forța de muncă pentru pregătire și răspuns.
  7. Consolidarea capacităților și a centrelor regionale de producție.
  8. Responsabilizarea și câștigarea încrederii populației.
  9. Colaborare și coordonare la toate nivelurile: consolidarea structurilor de guvernanță și conducere relevante și asigurarea unei finanțări adecvate.
  10. Abordarea  problemei de la rădăcină: reducerea riscurilor prin intermediul unor moduri de viață mai durabile.

 

Sursa: https://www.lshtm.ac.uk/newsevents/news/2021/investment-science-and-innovation-needed-tackle-covid-19-and-future-health

 

BG

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: