România trebuie să aplice, în continuare, măsurile care să prevină o creștere accelerată a cazurilor de COVID-19. ”Pentru a continua majoritatea activităților în condiții de siguranță, este necesar un comportament individual prudent în ceea ce privește mobilitatea și interacțiunea, însoțit, în permanență, de respectarea măsurilor individuale de protecție. Avem o distribuție inegală a focarelor și aceasta justifică măsuri restrictive luate la un nivel sau altul”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, la Conferința video informală a miniștrilor sănătății din Uniunea Europeană, care a avut loc în data de 16 martie 2021. Pe agenda evenimentului s-au aflat două subiecte majore – Planul European de Combatere a Cancerului și situația actuală a pandemiei și a campaniei europene de vaccinare.
Vlad Voiculescu a subliniat că, pentru a controla răspândirea și impactul noilor variante de tulpini de SARS-CoV-2 cu transmisibilitate crescută „luăm măsuri combinate de intervenție non- farmaceutică, unele potențial mai stricte decât cele existente în prezent, dublate de o comunicare clară de încurajare a populației să respecte măsurile, pe de o parte, și pentru vaccinare, pe de altă parte.” De asemenea, oficialul român a amintit că este „extrem de important ca măsurile de restricție să fie păstrate nu numai la nivelul unei regiuni sau chiar a unei țări, dar și dincolo de granițe, pentru ca toți să fim în siguranță.”
Totodată, „pe măsura ce Europa trece la etapa următoare a răspunsului la pandemia coronavirus ce poate fi asemănată cu un al treilea val, instrumentul principal pentru ridicarea treptată a restricțiilor în toate statele membre este, fără îndoială, accelerarea producției, a distribuției și a procesului de desfășurare a vaccinării. (…) Avem nevoie de un cadru existent la nivelul UE, nu doar planuri și acțiuni la nivel național. Credem că deciziile de a relaxa măsurile într-un loc sau în altul sunt multidimensionale și avem nevoie de găsirea unui echilibru corect între beneficiile pentru sănătatea populației și efectele economice și sociale,” a mai afirmat Vlad Voiculescu.
Reuniunea informală a fost prezidată de Ministrul de sănătate din Portugalia, în contextul în care această țară deține președinția rotativă a Consiliului UE.
BG