Politici de Sanatate

Viitorul în oncologie începe acum!

20 iulie
11:50 2022
Viitorul  în oncologie începe acum!

Interviu cu Radu Rășinar, director general AstraZeneca.

Datele clinice prezentate de AstraZeneca la ASCO 2022 contribuie la îmbunătățirea practicii medicale, având un impact direct asupra îngrijirii în cancer.

Cancerul a fost și continuă să fie o problemă majoră de sănătate publică, cu un impact semnificativ asupra întregii societăți. În 20201, 2,7 milioane de oameni la nivelul Uniunii Europene au fost diagnosticați cu cancer, în timp ce 1,3 milioane și-au pierdut viața din cauza acestei afecțiuni medicale grave. Până în 2035, în lipsa unor acțiuni decisive și concrete imediate, viețile pierdute din cauza cancerului vor crește cu 24%2, transformând această boală în principala cauză de deces la nivelul întregii Uniuni Europene. Se estimează că impactul economic al cancerului în Europa va depăși pragul de 100 de miliarde de euro anual1. În România, în anul 2020 au fost înregistrate 98.886 de noi cazuri de cancer și 54.486 de decese (Globocan 2020). Printre cele mai frecvente localizări, la ambele sexe, au fost: sân, colorectal, plămân, prostată, vezică urinară. În acest context, noile date ale studiilor clinice derulate de AstraZeneca, prezentate în cadrul Congresului anual al Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO – American Society of Clinical Oncology), în perioada 3-7 iunie 2022, au o contribuție de impact asupra îngrijirii și practicii medicale în oncologie.

Care sunt elementele definitorii ale participării AstraZeneca la Congresul Anual al Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO)?

AstraZeneca își propune să contribuie la transformarea îngrijirii în cancer prin date clinice care îmbunătățesc semnificativ practica medicală și care aduc în același timp inovația de ultimă oră aproape de cei care au cea mai mare nevoie: pacienții oncologici. În acest sens, principalele 5 molecule de oncologie ale companiei stabilesc noi standarde de tratament în multiple tipuri de cancer. În cadrul ASCO 2022, AstraZeneca a prezentat 18 noi molecule aprobate sau candidați cu potențial de a fi aprobați în cadrul a peste 100 de rezumate, incluzând 9 prezentări orale și o prezentare, în cadrul sesiunii plenare a congresului, a studiului clinic de fază III Destiny-Breast04 pentru Enhertu (trastuzumab deruxtecan) în cancerul de sân metastatic HER2+.

Datele clinice prezentate în cadrul ASCO 2022 au evidențiat încă o dată angajamentul AstraZeneca de a genera inovație prin cercetarea și dezvoltarea de molecule cu impact semnificativ în viața pacienților și în practica clinică, aducând în atenția comunității științifice medicamente care confirmă rezultatele studiilor clinice. Un exemplu grăitor în acest sens este Enhertu, care prin datele revoluționare prezentate din studiul clinic de fază III Destiny-Breast04 arată potențialul major pe care acest medicament îl are în tratamentul cancerului de sân metastatic HER2+, inclusiv la acei pacienți cu o expresie redusă a acestei mutații care anterior nu erau eligibili pentru tratamente țintite.

Ce impact au datele clinice prezentate la ASCO 2022 asupra vieții pacienților și practicii clinice, deopotrivă?

AstraZeneca are mai multe platforme de cercetare și dezvoltare care abordează cancerul din multiple unghiuri, această direcție strategică fiind cea care ne pune de multe ori în ipostaza de a fi pionieri în descoperirea de noi biomarkeri și de noi modalități terapeutice, astfel încât să putem pune la dispoziția pacienților și medicilor arsenalul de luptă pe care medicina personalizată îl aduce cu ea. Enhertu (trastuzumab deruxtecan) este un astfel de exemplu, în care ne-am propus să redefinim clasificarea și tratamentul cancerului de sân pe tot spectrul expresiei HER2+. Venim, astfel, cu un tratament care se adresează pacienților adulți cu cancer mamar nerezecabil sau metastazat HER2+, cărora li s-au administrat anterior două sau mai multe scheme de tratament anti-HER2. Toate acestea în condițiile în care cancerul mamar nerezecabil sau metastazat HER2+ este o boală cu comportament agresiv și răspuns terapeutic suboptimal care rămâne incurabilă, în ciuda schemelor de tratament disponibile. Enhertu (trastuzumab deruxtecan) este răspunsul AstraZeneca la o nevoie medicală neacoperită ce are un impact semnificativ asupra vieții pacienților care au acest diagnostic și modalitatea noastră de a ne lupta chiar și cu cele mai agresive forme de cancer.

Care sunt principalele provocări cu care se confruntă sistemul de sănătate din România în ceea ce privește accesul la inovație în oncologie?

În cadrul Planului național de combatere a cancerului, accesul la terapii inovative este unul din obiectivele prioritare. În același timp, conform unui studiu anual al Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA) – Patients W.A.I.T. Indicator 2020 Survey, realizat în parteneriat cu IQVIA, acum 2 ani, România se afla pe ultimul loc în ceea ce privește timpul de așteptare al pacienților pentru a avea acces la medicamente de ultimă generație, acesta ajungând până la 29 de luni (883 de zile). Cu siguranță, acest decalaj reprezintă o provocare pentru toți actorii din sistemul de sănătate din România și este important să menționăm, în acest context, eforturile susținute ale autorităților de a îmbunătăți timpii de așteptare și găsirea de noi soluții de natură să genereze accesul pacienților la terapii inovatoare, aliniat la Ghidurile internaționale relevante. Din acest punct de vedere cred cu tărie că fiecare dintre actorii din sistem trebuie să își asume un rol în a schimba în bine viața pacienților cu cancer: o parte semnificativă din contribuția AstraZeneca în această direcție prioritară fiind reprezentată de derularea de programe de acces pentru pacienți, programe de tratament de ultimă instanță care îi ajută pe aceștia când au mai mare nevoie – aici cred că suntem una dintre companiile farmaceutice cele mai active din România – precum și implementarea de campanii de conștientizare a cancerului în rândul pacienților și publicului larg (de exemplu, campania de conștientizare „O nouă realitate. Același cancer”). Prin extinderea și consolidarea parteneriatelor între societățile medicale, mediul academic, echipele multidisciplinare, autorități, asociații de pacienți și companiile farmaceutice cresc șansele de a adresa cât mai multe dintre nevoile medicale neacoperite în momentul actual. AstraZeneca își menține angajamentul de a se implica activ, cu resursele pe care le are la dispoziție, în construirea unei abordări moderne a cancerului pentru pacienții români.

Care sunt prioritățile viitoare ale AstraZeneca în oncologie?

Pentru AstraZeneca, „Viitorul în oncologie este acum” și demonstrăm acest credo prin dezvoltarea de tratamente inovative al căror scop este să abordeze cancerul în toate formele sale, în baza unor date clinice valide și solide. Prin portofoliul terapeutic al companiei adresăm acele tipuri de cancer considerate greu de tratat sau în care inovația a lipsit în ultimii ani astfel încât, la acest moment, am reușit să dezvoltăm unul dintre cele mai diverse portofolii din oncologie. Venim astfel cu terapii inovatoare pentru tratamentul cancerului pulmonar, ovarian, de sân, precum și cancere hematologice unde molecule precum Calequence (acalabrutinib) în tratamentul pacienților adulți cu leucemie limfocitară cronică (LLC) netratată anterior au potențialul de a transforma practica clinică. Alte tipuri de cancer în focus sunt cancerul de prostată, cel gastrointestinal și cancere pediatrice.

de Valentina Grigore

 

Surse:

  1. Europe’s Beating Cancer Plan: Communication from the Commission to the European Parliament and the Council, February, 2021, accesat în data de 14.06.2022
  2. https://gco.iarc.fr/tomorrow/en/

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: