Politici de Sanatate

Vaccinarea împotriva COVID-19: apel European pentru industria farmaceutică

10 februarie
20:26 2021
Vaccinarea împotriva COVID-19: apel European pentru industria farmaceutică

Eurodeputatul Cristian Bușoi (președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European) a  transmis  un apel către companiile din industria farmaceutică, invitându-le  „să respecte contractele semnate cu Comisia Europeană pentru furnizarea vaccinurilor împotriva COVID-19”.

„Am luat cuvântul astăzi în plenul Parlamentului European, în fața președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, invitată la dezbaterea despre strategia UE privind vaccinurile și vaccinarea anti-COVID-19. Am subliniat în discursul meu că UE se află în fața unei presiuni foarte mari. Încă nu suntem acolo unde am fi vrut, iar virusul continuă să facă victime”, a declarat Cristian Bușoi.

„Vaccinurile reprezintă singura șansa de a reduce la minimum criza medicală, a reporni economiile și a reveni la normal. Este de remarcat rapiditatea cu care cercetătorii și companiile farmaceutice au descoperit vaccinurile contra COVID-19, însă e drept că nu avem încă informații clare privind eficiența la mutațiile existente ale virusului și nu știm dacă vaccinurile vor fi eficiente în cazul unor mutații viitoare,” a mai spus eurodeputatul. Totodată, acesta consideră că „trebuie să primim aceste răspunsuri, pe care cetățenii le așteaptă și, în același timp, să investim în cercetare și în creșterea capacităților de producție pentru a avea o armă puternică împotriva unor mutații. Trebuie să rezistăm, de asemenea, la unele tentații, cum ar fi interzicerea exporturilor de vaccinuri produse în UE, dar și să fim vigilenți și să nu permitem ca vaccinul să devină o armă geopolitică, ca în cazul Sputnik V.”

Referitor la siguranța și eficacitatea vaccinurilor, „procesul de aprobare a vaccinului durează 3-4 săptămâni în plus, absolut esențiale pentru a clădi încrederea și a garanta siguranța. Trebuie să îmbunătățim diseminarea informațiilor cu EMA. Cu toții ne-am concentrat pe punerea la punct a vaccinului, am reușit acest lucru în 10 luni. Este o mare reușită. Producția de noi vaccinuri este un proces foarte complex. Nu este ușor să lansezi o producție de pe o zi pe altă. Aceste vaccinuri prezintă până la 400 de substanțe. Capacitatea industrială trebuie să țină pasul cu rapiditatea științei. Europa a investit miliarde de euro în avans în aceste capacități. Acum este nevoie de previzibilitate. Noi nu avem intenția de a restricționa companiile care își onorează contractele cu UE”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

BG

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: