Politici de Sanatate

380 de cercetători și clinicieni vor lucra la cel mai modern institut din Marea Britanie

12 iulie
10:55 2022
380 de cercetători și clinicieni vor lucra la cel mai modern institut din Marea Britanie

Institutul de Cercetare a Inimii și Plămânilor (HLRI) a fost inaugurat oficial pe 11 iulie 2022, reunind cele mai strălucite minți din Europa în domeniul științelor cardiovasculare și respiratorii pentru a aborda unele dintre cele mai periculoase afecțiuni care amenință omenirea. HLRI a fost dezvoltat în cadrul unei colaborări între Universitatea din Cambridge și Royal Papworth Hospital NHS Foundation Trust și va găzdui cea mai mare concentrație de oameni de știință și clinicieni în domeniul cardiovascular și respirator din Europa, plasând Regatul Unit în vârful cercetării medicale.

Această alianță științifică va permite HLRI să realizeze descoperiri în domeniul prevenirii, diagnosticării timpurii și tratării bolilor care cauzează cea mai importantă povară pentru sănătate la nivel mondial. Profesorul Nick Morrell de la Universitatea din Cambridge, directorul HLRI, a declarat: „Această zi este extrem de importantă pentru noi, rezultatul a mulți ani de planificare și a unei munci intense, și promite să transforme rezultatele pentru pacienții cu boli cardiovasculare și respiratorii. HLRI reunește două centre puternice de cercetare, inovare și îngrijire clinică de vârf la nivel mondial. Această constelație de excelență clinică și academică, în imediata apropiere a unor parteneri importanți din industria farmaceutică, este neobișnuită – nu există așa ceva în Marea Britanie”.

Povara bolilor cardiovasculare și respiratorii

Aproximativ 25% dintre decesele din Regatul Unit sunt cauzate de boli cardiovasculare, iar unul din cinci decese este cauzat de boli respiratorii. Cu toate că în ultimii ani a crescut gradul de conștientizare a factorilor de risc ai acestora, cum ar fi fumatul și alimentația necorespunzătoare, aceste afecțiuni sunt din ce în ce mai frecvente. La nivel mondial, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că bolile cardiovasculare provoacă aproape 18 milioane de decese anual, în principal ca urmare a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale, iar bolile respiratorii nu sunt departe. Combinația celor două afecțiuni costă sistemele de sănătate din întreaga lume un total de peste 840 de miliarde de lire sterline în fiecare an.

HLRI va fi un pionier în cercetare 

Institutul este situat lângă Spitalul Regal Papworth din Campusul Biomedical din Cambridge și a primit o finanțare de 30 de milioane de lire sterline de la Fondul de Investiții al Parteneriatului pentru Cercetare din Regatul Unit, Universitatea din Cambridge și Fundația Wolfson. British Heart Foundation a donat 10 milioane de lire sterline, iar Royal Papworth Hospital Charity a contribuit cu 5 milioane de lire sterline. Un sprijin suplimentar a fost oferit de Cystic Fibrosis Trust pentru un Cystic Fibrosis Trust Innovation Hub în cadrul institutului. Profesorul Morell și cei 380 de cercetători și clinicieni din cadrul HLRI și-au stabilit obiectivul ambițios de a crea cel puțin zece noi medicamente sau metode de diagnosticare a bolilor cardiace și pulmonare în termen de cinci ani. Infrastructura de ultimă generație de la Institutul de Cercetare a Inimii și Plămânilor va facilita atingerea acestui obiectiv și include:

  • British Heart Foundation (BHF) Cambridge Centre for Cardiovascular Research Excellence – laboratoare care studiază genomica, științele populației, mecanismele celulare ale bolii și știința translațională, care vor permite oamenilor de știință să înțeleagă mai bine și să trateze unele dintre cele mai importante cauze de deces, inclusiv boala coronariană, boala arterelor coronare, hipertensiunea pulmonară și accidentul vascular cerebral.
  • Centrul de inovare al Cystic Fibrosis Trust, condus de profesorul Andres Floto, care va examina o serie de boli pulmonare inflamatorii, inclusiv fibroza chistică, bronșiectazia, astmul și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).
  • Unitatea Wolfson Lung Injury Unit, condusă de profesor Charlotte Summers, care își propune să înțeleagă mecanismele care stau la baza leziunilor acute ale plămânilor – inclusiv leziunile provocate de pneumonie și COVID-19, printre alte cauze – pentru a dezvolta noi terapii.
  • Un centru de cercetare clinică urmează să se deschidă în cursul acestui an și este condus de Dr. Mark Toshner. Această nouă facilitate va permite ca până la zece pacienți în același timp să ia parte la studii. Dr. Toshner își propune să transforme modul în care se desfășoară aceste studii, lucrând cu pacienții pentru a coproiecta cercetarea.

Profesorul John Wallwork, președinte al Royal Papworth Hospital, a declarat:  „HLRI va însemna că noi tratamente vor fi create, testate și livrate într-un singur loc pentru a aborda cele mai mari cauze de deces prematur din lume. De asemenea, ne va permite să oferim educație și formare suplimentară medicilor care se ocupă de bolile cardiace și pulmonare din întreaga lume. Reunirea celor mai buni cercetători, oameni de știință și clinicieni din lume va contribui la salvarea de vieți și ne va permite să progresăm și mai rapid în aducerea tratamentelor de mâine la pacienții de astăzi”.

 

Bogdan Guță

sursa: www.healtheuropa.com/university-of-cambridge-opens-world-leading-heart-and-lung-research-institute/116631/

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: