Politici de Sanatate

Uniunea Europeană, văzută din Bruxelles

03 decembrie
11:50 2013
Uniunea Europeană, văzută din Bruxelles

 România a devenit stat membru UE în urmă cu aproape şapte ani, dar, cu toate acestea, încă există multe necunoscute în privinţa modului în care mecanismele Uniunii Europene pot fi adaptate ţării noastre. Cartea „Uniunea Europeană: văzută din Bruxelles”, semnată de Dan Luca, este, mai degrabă, un exerciţiu de comunicare util atât pentru cetăţenii europeni, cât şi pentru experţii în politici europene.

 Ce se va întâmpla cu Uniunea Europeană (UE) în următorii zece ani? Cât de „profundă” este integrarea celor 28 de state membre UE? Putem într‑adevăr să vorbim despre sfera publică europeană?

Alegerile europarlamentare bat la uşă. Cu toate acestea, „europulsul” românilor este în continuare unul lent, însă are potenţial. Românii sunt curioşi să cunoască mai bine Uniunea Europeană şi să dezbată probleme de interes public, însă Bruxelles, ca oraş şi în calitate de „capitală” a Uniunii Europene, pare că funcţionează la o viteză aparte, iar noi, oamenii simpli, nu înţelegem mereu cum se desfăşoară lucrurile la adevărata lor valoare.

Tocmai de aceea, prin această colecţie de articole publicate cu doar câteva luni înainte de cea de-a opta serie de alegeri, autorul Dan Luca încearcă să construiască o punte de legătură între Bruxelles, un loc care continuă, totuşi, să fie privit de mulţi români cu scepticism, şi România.

Cu ocazia alegerilor europarlamentare care vor avea loc în luna mai, trebuie pus accent pe o comunicare bună de ambele părţi, de la statele membre către instituţiile UE şi înapoi. Pentru ca Uniunea Europeană să funcţioneze eficient, iar oamenii să se simtă „cetăţeni europeni” şi să aibă încredere în structurile şi reprezentanţii de la Bruxelles, este extrem de important ca legătura dintre sfera politică şi mass-media să fie mai strânsă, astfel încât oamenii să fie mereu la curent cu cele mai noi informaţii şi să nu se mai lovească de impresia că aceia care îi reprezintă nu iau în considerare nevoile lor reale.

Încă din titlu remarcăm faptul că autorul Dan Luca crede cu adevărat în reuşita proiectului european. El ne pune la dispoziţie un „ghid” despre Uniunea Europeană, văzută prin ochii unui român la Bruxelles, tocmai pentru a înţelege mai bine ce se întâmplă acolo şi a depăşi viziunea conform căreia „Europa lor” este diferită de „Europa noastră”. Un ghid pe care îl deschizi acolo unde ai nevoie şi te orientezi pentru a înţelege mai bine în ce stadiu este acum proiectul european şi încotro se îndreaptă.

Materialele cuprinse în această carte au fost reproduse în forma publicată pe blog, cronologic, păstrând astfel “parfumul” perioadei respective. Articolele sunt prezentate segmentat, autorul subliniind câteva teme specifice, precum: Actorii UE & Cetăţenii europeni; Viitorul UE; UE şi tehnici şi comunicare; România în Uniunea Europeană; Management & Business; Educaţie; Tehnologie & Media.

“Este greu să îmi imaginez o astfel de carte acum 5 ani, când am publicat primul articol în limba engleză pe blog, dar acum sunt fericit cu o lucrare coerentă, care cuprinde în mod cronologic idei despre deciziile Bruxelles-ului şi impactul acestora asupra cetăţenilor europeni. Momentul este bun pentru o astfel de analiză, acum, la doar câteva luni de alegerile europene din mai 2014.”

DAN LUCA

Este fondatorul Clubului România-UE Bruxelles. Din 2008, este doctor în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, cu specializarea în Comunicare. Susţine o serie de prelegeri despre Uniunea Europeană şi tehnici de comunicare la zece universităţi europene. În prezent, el este profesor asociat la International University Institute for European Studies, Gorizia, Italia şi la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). Începând cu anul 1997, Dan Luca îşi desfăşoară o mare parte din activitate la Bruxelles.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: