Politici de Sanatate

„Uniți, suntem mai mulți decât orice partid politic“

16 octombrie
12:01 2017
„Uniți, suntem mai mulți decât orice partid politic“

Interviu cu Maria Mesaroș, președintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România.

Alocarea eficientă a resurselor pentru monitorizarea diabetului, pentru analize și pentru consumabile ar putea reduce chiar și de 100 de ori povara financiară a diabetului. Soluțiile țin de politic, iar politicul spune că nu sunt bani, deși costurile nu ar fi atât de mari, în condițiile unui management eficient, susține Maria Mesaroș, președintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România, care face un apel către bolnavii de diabet din România: „cei care ne putem reprezenta suntem doar noi și, uniți,
suntem mai mulți decât orice partid politic”.

În ultimul timp, vocea pacientului este din ce în ce mai importantă pentru autorități. Cum poate fi amplificată această voce?

Vocea pacientului poate fi amplificată doar prin unirea forțelor persoanelor cu diabet, fără orgolii, fără clasicul „eu mă descurc, restul, treaba lor”. Singurii care își cunosc problemele sunt bolnavii de diabet, ei se confruntă zi de zi cu boala, ei au dreptul să-și spună oful, să nu se lase atrași în diverse alte organizații care folosesc cuvântul diabet doar pentru impact. Cei care ne putem reprezenta suntem doar noi și suntem mai mulți decât orice partid politic. Bolnavii trebuie să caute asociațiile din zona lor, să constituie asociații, acolo unde nu au, să caute FADR pentru consiliere, informare sau participări la forumuri. Federația beneficiază de materiale educaționale editate de specialiști în diabet și distribuite în țară. FADR reprezintă interesele pacienților în fața Ministerului Sănătății și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dar pentru asta trebuie ca persoanele cu diabet zaharat să-și dorească să facă parte din marea familie a persoanelor cu diabet. Pentru ei organizăm sesiuni despre complicațiile diabetului zaharat, despre stilul de viață, despre cum să fii propriul medic etc. De când am înființat Fundația „Speranța Diabeticilor”, în 1999, problema prioritară a fost problematica persoanelor cu diabet care, din 2007, a fost preluată de FADR.

Care sunt problemele cu care se confruntă bolnavii de diabet din România? Ce soluții se întrevăd pentru aceștia?

La diabet tip 1 nu este un lux ca statul să asigure tot necesarul de pompe de insulină, senzori de monitorizare continuă a glicemiei pentru copii, în special, dar și pentru cei trecuți de 18 ani, consumabile, precum testele de monitorizare a glicemiei, care până la 18 ani sunt 400 la trei luni, dar persoanelor de peste 18 ani li se alocă doar 100 la trei luni. De ani buni, cerem 300 de bucăți la trei luni. Hemoglobina glicozilată – o necesitate și un drept prevăzut în Programul Național de Diabet necesar specialistului pentru stabilirea tratamentului necesar – se plătește în proporție de peste 60%. Investigațiile necesare pentru complicațiile diabetului, care ar trebui efectuate cel puțin o dată pe an, încă se plătesc. Să nu uităm că tipul 1 de diabet reprezintă 10% din totalul persoanelor cu diabet din România. În ceea ce privește acele de pen pentru injectarea insulinei, corect ar fi să avem acul și înțepătura, dar în prezent se dă un ac la un flacon sau pen de unică folosință. Glucagonul necesar salvării în hipoglicemiile severe nici nu s-a pus pe piață în ultimii ani, din cauza lipsei de interes a celor care decid. Consumabilele pentru pompe de insulină… trebuie să te deplasezi kilometri mulți să le ridici.

La tip 2 de diabet, cei pe pastile nu au asigurate cel puțin 100 de teste de monitorizare/an, tocmai pentru a trezi interesul de monitorizare corectă a diabetului. Aici rata complicațiilor diabetului este foarte crescută, dând un număr mare de persoane cu handicap, dar… de ce să prevenim, de ce să ne implicăm, de ce să nu spitalizăm de durată un pacient care ar putea să se controleze acasă, dacă statul ar asigura aceste costuri, care sunt infime față de costurile spitalizării?

Soluțiile țin de politic, iar politicul spune că nu sunt bani, deși costurile nu ar fi mari pentru rezolvarea problematicii diabetului. Din păcate, aceste costuri pot să crească, la un moment dat, de 100 de ori. O internare de cinci zile într-un spital ajunge la 3.000-4.000 de lei, în timp ce o cutie de teste este decontată la 48 de lei, deci 96 de lei pentru 100 de teste pe lună. Cerem soluții pentru că doar așa bolnavul poate să țină sub control diabetul 24 din 24 de ore, poate să vizualizeze valorile glicemiei și le poate discuta cu doctorul, inclusiv poate ține sub control complicațiile DZ.

Soluțiile sunt alocarea fondurilor pentru asigurarea testelor necesare, hemoglobina glicozilată ar trebui decontată cu cel puțin 25 de lei pentru ca laboratoarele să-și dorească să o facă, pe rețeta de la specialist trebuie trecute acele de pen drept consumabile și fiecare bolnav adult să primească cel puțin o cutie de 100 buc/3 luni, iar copiii, 300/3 luni. De asemenea, insulina trebuie trecută ca tratament strategic pentru România, de ea depinde viața a aproximativ 480.000 de persoane.

Ce acțiuni aveți în vedere pentru a ajuta pacienții români?

În 2017, FADR a finalizat două proiecte de anvergură. Primul a început la 01.04.2016 cu Fonduri Elvețiene SPIC și a constat în servicii de prevenție, informare și consiliere în diabet. Beneficiare au fost Fundația „Speranța Diabeticilor” și Asociația copiilor și tinerilor cu diabet „Sweet-Land-Constanța”. Proiectul a fost finalizat la 30 iunie 2017 și a cuprins 6 comune (cu satele aparținătoare) din județele Cluj și Constanța. 24 de voluntari au beneficiat de trei sesiuni de pregătire, medicii de familie și asistentele din cele șase comune au fost instruite, autoritățile locale au fost implicate. Proiectul a avut impact mare: 10,2% dintre persoanele testate au fost depistate cu DZ, au fost descoperite persoanele cu diabet gestațional și li s-a explicat ce înseamnă aceasta, au fost efectuate indicele de masă corporală etc. Am primit solicitări și pentru alte zone rurale, aflate la distanțe mari față de orașe.

Un alt proiect care a început în martie 2017 și s-a finalizat la 30 iulie 2017 este DiaEuro 2017. Proiectul a fost demarat în 2012 de Ucraina și a continuat an de an pentru a promova sportul în rândul persoanelor cu diabet și nu numai, pentru a face lobby și advocacy pentru persoanele cu diabet.

Să nu uităm de Carta Alba a Diabetului, care a început în 2016, s-a finalizat în iunie 2017 și care așteaptă să fie lansată, cel mai probabil, în preajma Zilei Mondiale a Diabetului – 14 noiembrie.

Cât de importantă este educația pacientului în managementul diabetului?

Educația persoanei cu diabet are cea mai mare importanță în managementul diabetului. Din 2006, cerem înființarea educatorului în diabet sau decontarea educației efectuate de asistenții medicali care să fie pregătiți în centrele de diabet. Fiecare cabinet de medicină de familie (sau majoritatea) trebuie să aibă un astfel de asistent care să facă educație săptămânală bolnavilor de diabet. Toate aceste lucruri, împreună cu o educație adecvată și decontată de CNAS, pot să contribuie la o calitate crescută a vieții persoanelor cu diabet. Stilul de viață sănătos al unei persoane cu diabet este foarte important pentru ca aceasta să se poată integra în familie, în societate.

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: