Politici de Sanatate

Un test aprobat de NICE ar putea dubla rata de diagnostic a infarctului la femei

29 ianuarie
12:22 2015
Un test aprobat de NICE ar putea dubla rata de diagnostic a infarctului la femei

Un test aprobat de Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijiri (NICE – National Institute for Health and Care Excellence) ar putea îmbunătăți diagnosticul de infarct miocardic acut la femei. Un nou studiu, publicat în revista BMJ, arată că testul ar putea detecta de două ori mai multe atacuri de cord la femei decât testele standard utilizate în prezent.

Pentru a stabili diagnosticul de infarct de miocard, medicii măsoară nivelul unei proteine din sânge, numită Troponina. Această proteină este de cele mai multe ori eliberată atunci când inima a fost afectată de un eveniment cardiovascular major, cum este atacul de cord.

În luna septembrie a anului trecut, NICE a publicat un ghid terapeutic prin care recomanda două noi teste de înaltă sensibilitate pentru măsurarea troponinei – Elecsys troponin T și ARHITECT  STAT Tropinin I.  Spre deosebie de testele stantard, noile instrumente pot detecta nivelurile mai scazute ale troponinei din sânge, semnalizând astfel o schimbare care avut loc în trecut în nivelurile de troponină. Ambele teste sunt de o sensibilitate mai mare decât biomarkerii convenționali, permițând astfel detectarea timpurie a modificarilor apărute în nivelul troponinei din sânge.

Noile cercetări privind diagnosticarea infarctului, atât la femei, cât și la bărbați, sugerează că testul de înaltă sensibilitate ARHITECT STAT Troponin I poate dubla rata de diagnosticare a infarctului la femei. În același timp, metoda ajută la identificarea persoanelor cu risc ridicat de a suferi un nou atac de cord sau cu risc mare de mortalitate.

În realizarea studiului, oamenii de știință au comparat ratele de diagnostic ale noului test cu cele oferite de testele standard în cazul a 1.000 de bărbați și femei internați cu dureri în piept la Spitalul Royal Infirmary din Edinburgh. Rezultatele au arătat că testul de înaltă sensibilitate a îmbunătățit rata de diagnostic a infarctului de la 11% la 225 la femei și de la 19% la 21% – la bărbați.

„Studiul a arătat ca rezultatele testelor obișnuite de troponină sunt semnificative pentru diferite praguri ale nivelului troponinei din sânge la bărbați și femei. Luând acest lucru în considerare, cercetătorii au descoperit că numărul femeilor care ar putea fi diagnosticate cu acest nou test ar fi de două ori mai mare. Dacă aceste rezultate vor fi confirmate în noul studiu clinic de mai mare amploare pe care îl finanțăm, ar putea salva viețile mai multor femei”, a declarat prof. univ. dr. Peter Weissberg, director medical la British Heart Foundation, care a finantat studiul.

La rândul său, cercetătorul și lectorul în Cardiologie de la Universitatea din Edinburgh, dr. Annop Shah, a adăugat că noile descoperiri sugerează că „diferența ratelor de diagnostic dintre bărbați și femei ar putea fi datorată faptului că medicii au fost folosit un prag mult prea mare pentru testarea troponinei la femei”.

Anual, aproximativ 700.000 de persoane din Marea Britanie sunt internate la unitățile de primiri urgență cu sindrom coronarian acut, majoritatea acuzând dureri în piept.

Sursa: www.nice.org.uk

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: