Politici de Sanatate

Un nou centru dedicat tratamentului minim-invaziv al bolilor de inimă, în București

29 ianuarie
10:15 2015
Un nou centru dedicat tratamentului minim-invaziv al bolilor de inimă, în București

Bucureștenii și nu numai diagnosticați cu diverse boli cardiovasculare pot apela la tratamentul minim-invaziv, fără deschiderea toracelui și oprirea inimii, într-un nou centru de specialitate lansat în București. În cadrul centrului Cardiostructural Clinic, medicii specialiști vor realiza doar intervenții endovasculare (pe calea vaselor de sânge) și hibride, care îmbină procedurile intervenționale și chirurgicale minim-invazive.

“La nivel internațional, s-au dezvoltat în ultimii ani centre dedicate intervențiilor cardiovasculare structurale, respectiv tratării defectelor anatomice ale inimii pe cale endovasculară. Acest tip de centru impune un grad ridicat de complexitate la nivelul echipei multidisciplinare și specializate, precum și în ceea ce privește echipamentul medical”, a declarat conf. univ. dr. Șerban Bălănescu, șeful secției Cardiologie Intervențională a Spitalului Monza din București.

În cadrul noului centru medical vor putea fi tratate cardiopatiile congenitale și bolilor cardiovasculare complexe. Astfel, se va pune accentual pe abordarea multidisciplinară a acestor afecțiuni, prin colaborarea cu specialiștii din diferite secții precum: Cardiologie intervențională, Chirurgie cardiovasculară (inclusiv cea pediatrică), Chirurgie vasculară, Anestezie și terapie intensivă, Cardiologie, Electrofiziologie, Radiologie și Imagistică Medicală.

“Din dorința de a reduce riscul operator la pacienții cu boli cardiovasculare complexe (de la naștere sau dobândite) am lansat, în urmă cu un an, Programul de Intervenții Cardiovasculare Structurale Complexe. În cadrul acestuia am realizat numeroase abordări multidisciplinare de elită. Odată cu lansarea Cardiostructural Clinic, vrem să dezvoltăm această direcție în beneficiul pacienților cu afecțiuni complexe sau cu o vârstă avansată, situații în care intervențiile chirurgicale clasice sunt asociate cu un risc operator mare sau inacceptabil”, a explicat dr. Theodor Cebotaru, șeful secției Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Monza București.

Specialiștii din cadrul centrului Cardiostructural Clinic vor aborda o cazuistică variată, de la bolile valvulare ale adultului (stenoză aortică cu comorbidități, insuficiență mitrală ș.a.), patologia aortei toracice și abdominale (anevrisme și disecții), urgențele aortice acute (ruptura traumatică a aortei, disecția aortică acută de tip B), anevrismele vaselor iliace, femurale și poplitee, până la cardiopatiile congenitale ale copilului mic și ale adultului (DSA, PFO complicat, DSV, coarctația de aortă ș.a.).

“Parte din filosofia grupului nostru este oferirea unui tratament multidisciplinar complet: diagnostic, tratament și recuperare. În momentul de față, suntem singurul spital privat din România care cuprinde toate specialitățile inimii într-un singur loc, iar lansarea Cardiostructural Clinic a fost posibilă datorită acestui lucru. Mai mult, anul acesta vom investi 1,5 milioane de euro în aparatură medicală și în deschiderea unor secții noi”, a declarat Luca Militello, directorul general al Spitalului Monza.

Printre intervențiile de excelență realizate cu succes până acum de echipa multidisciplinară a Spitalului Monza se numără implantarea percutană de valvă aortică (TAVI sau TAVR) — introducerea unei proteze valvulare biologice auto-expandabile în interiorul valvei aortice native îngustate fie prin vasele femurale, fie printr-o incizie toracică de doar 5 cm în dreptul inimii; tratamentul endovascular al anevrismelor de aortă toracică și abdominală — inclusiv prin proceduri hibride de deconectare a vaselor arcului aortic de către echipa de chirurgie cardiovasculară și apoi implantarea unei endoproteze de către echipa de cardiologie intervențională; precum și tratamentul endovascular al cardiopatiilor congenitale — închiderea defectului septal atrial, a foramen ovale patent, a defectului septal ventricular sau a persistenței canalului arterial prin implantarea unui dispozitiv intracardiac tip “umbreluță” pe calea vaselor femurale.

Parte a grupului italian “Policlinico di Monza”, Spitalul Monza din București a fost lansat pe piața unităților medicale private din România în iulie 2012, ca centru de excelență în chirurgie cardiovasculară. Ulterior, pe măsură ce s-au dezvoltat și alte secții, specialitățile inimii au fost integrate în Cardiac Center. În octombrie 2013 a fost deschis Cardiopediatric Center, singurul centru din România cu servicii integrate dedicat afecțiunilor inimii la copii, iar în februarie 2014 a fost lansat BRAIN Institute, centrul specializat în neurochirurgie dezvoltat în parteneriat cu Spitalul Monza.

Sursa: Spitalul Monza

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: