Politici de Sanatate

Un examen dermatoscopic anual îți poate salva viața

12 septembrie
12:04 2014
Un examen dermatoscopic anual îți poate salva viața

Diagnosticul precoce al cancerului de piele.

Ana Livia Duță

Cristiana Voicu

Victor Gabriel Clătici

Cancerul de piele este cea mai frecventă formă de cancer în medicină și cuprinde, în mare parte, trei entități diferite: epiteliomul bazocelular, epiteliomul spinocelular și melanomul. Dintre acestea, melanomul este cea mai agresivă formă, cu rate crescute de mortalitate, astfel încât diagnosticul precoce și detecția în stadii incipiente au un rol extrem de important.

Riscul de melanom este asociat cu multipli factori de risc, cum ar fi predispoziția genetică, expunerea excesivă la soare și surse artificiale de ultraviolete  (UV), fototipul cutanat deschis, număr crescut de nevi pigmentari, istoric familial sau personal de nevi displazici sau cancer de piele.

Identificarea unor leziuni nou-apărute sau modificarea leziunilor preexistente este dificilă, chiar imposibil de realizat cu ochiul liber la examenul clinic, mai ales la pacienții cu nevi multipli. De asemenea, melanomul poate fi uneori imposibil de diferențiat clinic și dermatoscopic de un nev melanocitic, astfel încât diagnosticul precoce poate fi o provocare pentru medicul dermatolog.

Pentru a gestiona cât mai eficient pacienții cu risc crescut de melanom, avem la dispoziție metode indispensabile, precum dermatoscopia digitală și fotografierea întregii suprafețe corporale (Total Body Photography – TBP).

Dermatoscopia digitală secvențială reprezintă standardul de aur (,,Gold Standard”) pentru urmărirea pacienților cu risc crescut de cancer de piele, prin compararea aceleiași leziuni la momente diferite în timp. Această metodă permite detectarea unor modificări subtile, care pot sugera diagnosticul de melanom, îmbunătățește acuratețea diagnosticului comparativ cu examenul clinic și reduce rata de excizie a leziunilor benigne.

TBP (se mai utilizează și termenul de Total Body Skin Examination – TBSE) utilizează fotografii de referință și facilitează detectarea leziunilor noi, precum și schimbări vizuale la nivelul nevilor preexistenți, oferind o comparație între imaginile preluate la consultul inițial și examinările ulterioare.

De asemenea, „The two-step method of digital follow-up”, care combină TBP și dermatoscopia digitală, s-a dovedit utilă pentru diagnosticul precoce al melanomului la pacienții cu risc crescut și a scăzut rata exciziilor, fiind însă necesară o evaluare pe termen lung pentru identificarea melanoamelor cu creștere lentă.

Urmărirea dermatoscopică a leziunilor pigmentare și compararea imaginilor anterioare cu cele prezente, metodă cunoscută sub numele de digital follow-up, s-a dovedit utilă în diagnosticul precoce al melanoamelor în care criteriile specifice dermatoscopice nu erau prezente. La persoanele cu risc ridicat sau pentru leziuni melanocitare individuale suspecte crește rata de diagnostic al melanomului de la 34% până la 61%.

Planul de supraveghere trebuie individualizat, prin efectuarea unei dermatoscopii digitale la intervale de 3 luni pentru pacienții cu istoric familial de nevi displazici sau melanom și între 6 luni și 1 an (în funcție de factorii de risc suplimentari) pentru cei cu sindromul nevilor atipici. La pacienții cu nevi multipli, evaluarea o dată pe an este o strategie folositoare pentru detecția melanoamelor cu creștere lentă și pentru a minimaliza excizia inutilă a unor leziuni benigne.

În ultimele două decenii, dermatoscopia a îmbunătățit în mod remarcabil precizia de diagnostic al leziunilor pigmentare și non-pigmentare, inclusiv al cancerului de piele, boli inflamatorii sau infecțioase, însă aderența scăzută a pacienților reprezintă o provocare pentru evaluator. l

 

Bibliografia este disponibilă pe siteul www.politicidesanatate.ro

Programări:

Tel: 021.9230,
Bd. Ficusului 40, București

www.neolife.ro


Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: