Politici de Sanatate

Un Brexit „fără acord” ar îmbolnăvi sistemul britanic de sănătate

22 august
12:37 2019
Un Brexit „fără acord” ar îmbolnăvi sistemul britanic de sănătate

Lideri din domeniul sănătății din Marea Britanie emit un nou avertisment referitor la un Brexit „fără acord” și influența acestuia asupra sectorului sănătate din Regatul Unit, potrivit BBC News.

Într-o scrisoare adresată premierului, șefii a 17 colegii regale și organizații de caritate din Marea Britanie spun că medicii nu „pot să-și asigure pacienții” că sănătatea și îngrijirea lor nu vor fi afectate.

De asemenea, ei spun că au „îngrijorări serioase cu privire la criza de materiale medicale“. Scrisoarea, coordonată de Colegiul Regal al Medicilor, este semnată de șefi de organizații și asociații profesionale cum ar fi Asociația Dentară Britanică, Societatea Regală farmaceutică, Colegiul Regal de Medicină de Urgență.

Acestea solicită, printre altele, ca Secretarul de sănătate și asistență socială, Matt Hancock, să fie inclus în comitetul strategiei de ieșire din UE, prezidat de Michael Gove, care este responsabil de planificarea ieșirii din UE „fără acord”. Semnatarii susțin că – având în vedere amploarea NHS – fără o planificare suficientă, chiar și cea mai mică dintre probleme ar putea avea „consecințe uriașe asupra vieții a milioane de oameni”.

„Publicul are așteptări întemeiate de la noi și, pur și simplu, nu suntem în stare să asigurăm pacienții că sănătatea și îngrijirea lor nu vor fi afectate negativ de ieșirea Marii Britanii din UE”, se mai spune în scrisoarea liderilor din domeniul sănătății din Marea Britanie.

Întârzierile la frontiere pentru formalitățile vamale ar putea exacerba problemele curente de aprovizionare și ar crea posibilitatea reală ca aprovizionarea cu medicamente vitale să aibă întârzieri. Guvernul britanic a spus că elaborează planuri de urgență pentru a crea mai multe capacități de operare pentru feriboturi în ce privește livrările de medicamente, fiind luate în calcul și alte rute.  Situația este destul de serioasă, având în vedere că mai mult de două treimi din importurile farmaceutice din Marea Britanie provin din UE.

De asemenea, săptămâna trecută guvernul a anunțat o licitație pentru un contract de 25 milioane lire sterline pentru servicii de transport de marfă expres pentru a livra medicamente în termen de 24 de ore. Companiilor farmaceutice li s-a spus să construiască stocuri de aprovizionare cu medicamente care să ajungă pentru șase săptămâni.

Oficialii dau asigurări că fac „pregătiri serioase” și pacienții pot fi siguri că furnizarea de medicamente și produse medicale va fi neîntreruptă și că vor continua să primească îngrijiri la același standard excelent din prezent.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: