Politici de Sanatate

UE trebuie să acționeze rapid împotriva obezității!

17 septembrie
12:36 2015
UE trebuie să acționeze rapid împotriva obezității!

Obezitatea constituie una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice din Europa. Măsurile de combatere a acestei „epidemii a secolului 21” ar trebui să fie o prioritate pentru toate sistemele de sănătate și guvernele europene, inclusiv pentru Uniunea Europeană, care trebuie să acționeze rapid împotriva obezității. Aceasta este concluzia celei mai recente întâlniri a Alianței europene pentru un stil de viață sănătos (EHLA – European Healthy Lifestyle Alliance) de la Bruxelles.

Reprezentanții EHLA subliniază faptul că obezitatea este un reper al obiceiurilor de viață nesănătoase, caracterizate printr-o alimentație necorespunzătoare și lipsa mișcării. Ei atenționează că obezitatea abdominală este cea mai periculoasă formă de obezitate. Mai mult de 50% din populația europeană este supraponderală, în timp ce peste 20% este obeză. Astfel, obezitatea devine una dintre principalele cauze de deces și invaliditate.

„Obezitatea abdominală trebuie să fie în fruntea agendei UE. Oamenii care nu sunt activi riscă sănătatea și reprezintă costuri enorme pentru societate. Același lucru este valabil și pentru factorii de decizie ai UE, care stau pur și simplu și întârzie să acționeze. Facem un apel la UE, la guvernele naționale și la cetățeni pentru a începe să facă mișcare. Numai în acest fel, putem trăi sănătos și putem economisi bani”, a declarat Jean-Claude Coubard, președintele EHLA.

În prezent, Europa se confruntă cu numeroase boli costisitoare, cauzate de stilul de viață nesănătos, care reprezintă o povară uriașă pentru societate și economie, consideră dr. Martine Duclos, de la Spitalul Universitar Clermont-Ferrand din centrul Franței. „Inactivitatea fizică în Europa reprezintă între 1,5% și 3% din costurile totale de asistență medicală. Prin urmare, prețul plătit prin lipsa mișcării se ridică la mai multe miliarde de euro”, a explicat expertul francez.

Situația este îngrijorătoare în condițiile în care majoritatea bolilor cornice poate fi prevenită prin adoptarea unor comportamente sănătoase și schimbarea stilului de viață. De exemplu, prin practicarea a 150 de minute de activitate fizică, săptămânal, fiecare cetățean poate contribui la o Europă mai sănătoasă,  consideră experții EHLA.

Alianța europeană pentru un stil de viață sănătos este o inițiativă a Organismului internațional pentru riscul cardiometabolic (ICCR). Această asociație non-profit cu sediul la Bruxelles oferă factorilor de decizie ai UE dovezi științifice cu privire la impactul obezității și riscurile pentru sănătate legate de și stilului de viață.

Sursa:  www.ehla-europe.eu

Mirabela Viașu

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: