Politici de Sanatate

UE limitează conținutul de acizi grași trans (AGT) din alimente

25 aprilie
16:30 2019
UE limitează conținutul de acizi grași trans (AGT) din alimente

Uniunea Europeană a adoptat un regulament prin care se prevede reducerea cantităților de acizi grași trans (AGT) din compoziția produselor alimentare procesate, ca parte a eforturilor de combatere a bolilor de inimă și a accidentelor vascular-cerebrale în Europa. Alimente procesate industrial care conțin AGT, cum ar fi margarina și unele grăsimi vegetale solide, sunt populare în rândul producătorilor de alimente, deoarece sunt ieftine și, de obicei, au o durată lungă de depozitare. Având în vedere legătura lor cu bolile cardiovasculare, grăsimile trans au fost responsabile pentru mai mult de 500.000 de decese anual, potrivit cifrelor Organizației Mondiale a Sănătății.

Comisia Europeană a stabilit ca, începând cu 2 aprilie 2021, în produsele alimentare prelucrate conţinutul de AGT să nu depăşească 2 grame/100 de grame de ulei sau de grăsime din conţinutul acestora.  Regulamentul cere, de asemenea, comercianților cu ridicata să notifice comercianții cu amănuntul asupra oricărui produs alimentar care conține mai mult decât limita. Măsura are drept scop protejarea sănătății consumatorilor și oferirea opțiunilor de alimentație mai sănătoase, au afirmat reprezentanții Comisiei. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și alte organisme au realizat studii care impulsionează consumul cel mai mic posibil de trans-grăsimi. În luna mai a anului trecut, OMS a făcut public un plan de eliminare a utilizării trans-grăsimilor și extinderea acestuia de la țările mai bogate către cele mai sărace.

Un studiu realizat de Consiliul pentru Nutriție al Danemarcei a constatat că margarina este principala sursă de trans-grăsimi, urmată de produse ambalate, produse de panificație și de cofetărie. ”Interzicerea grăsimilor trans din întreaga UE ar avea un impact important asupra reducerii bolilor cardiovasculare în Europa”, a declarat Susanne Løgstrup, directorul Rețelei Europene a Inimii (EHN).

”Grăsimile trans dăunează sănătății digestive și, totuși, nu există suficiente inițiative la nivelul întregii UE pentru a limita aportul lor, în ciuda interdicțiilor impuse în Danemarca, Austria și Ungaria”, a declarat prof. Thierry Ponchon, șeful departamentului de boli digestive la spitalul universitar Edouard Herriot din Lyon și președinte al Comitetului pentru Afaceri Publice al Gastroenterologiei Europene Europene (UEG).

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: