Politici de Sanatate

UE finanțează proiecte de cercetare pentru a înțelege mai bine diabetul

25 noiembrie
13:09 2022
UE finanțează proiecte de cercetare pentru a înțelege mai bine diabetul

În Uniunea Europeană sunt peste 32 de milioane de persoane care suferă de diabet, adică unul din zece adulți. Această cifră s-a dublat în ultimul deceniu, un fapt care „ar trebui să ne alarmeze pe toți”, a atras atenția Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară cu ocazia unei dezbateri în plenul Parlamentului European pe tema „Prevenirea, gestionarea și o mai bună îngrijire a diabetului în UE”.

”Salut Rezoluția Parlamentului European privind diabetul. Acest document este un semnal important pentru cetățenii europeni și pentru pacienții cu diabet. Diabetul nu este doar o boală – este și un multiplicator periculos. Este important să abordăm riscurile de a dezvolta diabet sau chiar de a avea un nivel ridicat de zahăr în sânge – inclusiv prin alimentație și activitate fizică. Diabetul crește riscul altor afecțiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare și accidentele vasculare cerebrale. Iar cei cu diabet prezintă un risc mai mare de boli grave atunci când sunt afectați de COVID-19. Diabetul exercită, de asemenea, o presiune economică puternică asupra bugetelor de sănătate, reprezentând aproximativ 9 % din cheltuielile de sănătate ale UE în 2019”, a mai declarat comisarul European.

Referitor la diabetul de tip 2, Stella Kyriakides a subliniat că povara acestuia  poate fi redusă „printr-un stil de viață sănătos – printr-o alimentație mai bună, prin activitate fizică, prin renunțarea la fumat și evitarea consumului de alcool. Trebuie să-i ajutăm pe cetățeni să ducă o viață sănătoasă – cu minți sănătoase, corpuri sănătoase și un viitor sănătos.

Inițiativa „Împreună mai sănătoși – Inițiativa UE privind bolile netransmisibile” își propune să facă exact acest lucru – cu un buget de 156 de milioane EUR pentru 2022”. Prin această inițiativă, statele membre sunt ajutate să identifice și să pună în aplicare acțiuni pentru a reduce povara bolilor netransmisibile majore. Sunt finanțate acțiuni comune care abordează factorii de risc legați de diabet și de alte boli netransmisibile, inclusiv bolile cardiovasculare. Din păcate, datele privind diabetul și prediabetul lipsesc adesea, o situație la care se lucrează în prezent pentru a fi rezolvată.  Astfel, este finanțat un studiu de fezabilitate pentru a evalua posibilitățile de colectare a datelor privind bolile netransmisibile. Acesta va începe cu diabetul ca domeniu pilot.

De asemenea, sunt finanțate cercetări pentru a înțelege mai bine diabetul și pentru a răspunde la întrebări importante, cum ar fi:

– Cum putem preveni apariția diabetului de tip 2 sau cum putem înlocui insulina pentru tratamentul diabetului de tip I?

– Cum putem ajuta pacienții cu diabet zaharat să își gestioneze singuri boala?

„Orizont 2020 și Orizont Europa, prin intermediul Inițiativei privind medicamentele inovatoare, care are ca parteneri industria farmaceutică, permit această cercetare”, a mai declarat Stella Kyriakides.

 

Bogdan Guță

 

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: