Politici de Sanatate

UE ar putea bloca exporturile de vaccinuri împotriva COVID-19

29 ianuarie
13:57 2021
UE ar putea bloca exporturile de vaccinuri împotriva COVID-19

După eșecurile producției de vaccinuri împotriva COVID-19 înregistrate de către Pfizer și AstraZeneca, Comisia Europeană anunță măsuri pentru blocarea transporturilor internaționale. Pe fondul unei dispute cu gigantul farmaceutic AstraZeneca din cauza deficitului de producție a vaccinurilor, CE a declarat că va încerca să impună un mecanism prin care țările UE să poată bloca exporturile de vaccinuri, dacă ordinele de cumpărare ale UE nu au fost încă onorate.

Dacă restricțiile vor fi impuse, în cea mai mare măsură aceasta ar putea întrerupe aprovizionarea cu vaccin pentru multe alte țări din afara blocului comunitar, inclusiv Marea Britanie, dar și Australia și Canada și o serie de țări în curs de dezvoltare. Măsura a evidențiat presiunea deja intensă – și încă în creștere – asupra liderilor naționali ai UE și a înalților oficiali de la Bruxelles pentru a accelera livrarea vaccinurilor, pe măsură ce pandemia continuă să se manifeste și chiar să se intensifice.

Chiar înainte ca AstraZeneca să anunțe  că va trimite un număr mai mic de doze de vaccin, șefii de stat și de guvern din UE își exprimaseră consternarea față de  încetinirea  producției de către Pfizer, care produce  vaccinul în parteneriat cu BioNTech. Oficialii și-au exprimat, de asemenea, frustrarea față de sentimentul că vaccinarea în UE nu se derulează prea bine, fiind în urma unor țări precum SUA, Marea Britanie și Israel.

Mai mulți oficiali europeni au declarat că noile măsuri ale UE au vizat în principal AstraZeneca, care în urmă cu o săptămână a anunțat brusc că va livra aproximativ un sfert din vaccinurile pe care UE intenționează să le primească în primele trei luni ale acestui an, lăsând Uniunea cu un minus de cel puțin 75 de milioane de doze față de ceea ce aștepta. De asemenea, a existat și o nemulțumire asupra faptului că Marea Britanie a beneficiat de livrări ale vaccinului AstraZeneca, realizate la fabricile din Europa continentală, dar până acum compania a refuzat să devieze orice aprovizionare de la două fabrici din Marea Britanie pentru a compensa lipsurile dintr-o unitate din Belgia. Multe țări și-au pus încrederea în UE pentru comenzile de vaccinuri, considerând blocul european ca fiind mai de încredere și previzibil decât Statele Unite, unde fostul președinte Donald Trump anunțase planuri de restricționare a exporturilor de vaccinuri. Majoritatea comenzilor inițiale au fost plasate înainte ca Trump să piardă alegerile din noiembrie în fața lui Joe Biden.

În timp ce oficialii UE au insistat asupra faptului că obiectivul lor principal este de a utiliza noul mecanism pentru a colecta informații despre cantitatea de vaccin care se produce și despre locul în care producătorii intenționează să-l livreze, de asemenea, au recunoscut că restricțiile la export ar permite UE să se asigure că propriile comenzi sunt onorate înainte ca dozelor de vaccin să li se permită să părăsească continentul.

Conform schemei, UE își va instrui autoritățile vamale să blocheze exporturile de vaccinuri, cu excepția cazului în care acestea vin cu o autorizație prealabilă. Acest lucru va permite UE să acorde prioritate transporturilor către propriile țări înainte de a autoriza exporturile.

Țările UE ar trebui să acorde astfel de autorizații numai după ce se asigură că producătorii de vaccinuri au eliberat dozele promise în „acordurile lor avansate de achiziție” cu UE.  Deocamdată, Comisia a declarat că noul mecanism se va aplica doar până la sfârșitul lunii martie, ceea ce ar consolida apărarea UE în orice dispută cu Organizația Mondială a Comerțului. Oficialii au declarat că mecanismul ar putea fi întotdeauna extins dacă este necesar.

Sursa: Politico

 

Bogdan G.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: