
11 medicamente noi vor intra pe piața americană anul acesta, iar primele trei sunt deținute de companiile farmaceutice Bristol-Myers Squibb, Sanofi și Novartis, arată o analiză Thomson Reuters. Experții estimează că în 2015 vor fi lansate pe piață mai multe produse farmaceutice de top decât anul trecut, un semn încurajator pentru industria farmaceutică, ale cărei vânzări se bazează pe noile medicamente.
Per total, se estimează că cele 11 medicamente noi vor genera anual vânzări de peste un miliard de dolari în următorii cinci ani, cu mult peste cele înregistrate în 2014, susțin reprezentanții Thomson Reuters Cortellis în ultimul lor raport „Medicamente sub lupă” (Drugs to Watch).
Cele trei mari blockbustere (medicamente cu vânzări anuale de peste un miliard de dolari) care urmează să fie lansate în acest an oferă noi modalități de luptă împotriva cancerului, nivelului ridicat de colesterol și insuficienței cardiace. Astfel spus, se adresează unui număr relativ mare de pacienți și, implicit, unor piețe mari de desfacere.
În topul medicamentelor care urmează să fie introduse pe piață se află produsul companiei Bristol-Myers Squibb recomandat în tratamentul cancerului – Opdivo. Experții se așteaptă că acest medicament va genera până în 2019 vânzări de 5,7 miliarde de dolari.
Opdivo aparține unei noi clase de medicamente numite inhibitori de PD-1, care acționează prin blocarea mecanismului folosit de tumori pentru a se ascunde de sistemul imunitar, permițându-i astfel să recunoască și să atace celulele canceroase. În septembrie 2014, medicamentul a fost pus în vânzare în Japonia, însă abia la sfârșitul lunii decembrie a fost aprobat pentru tratamentul melanomului în Statele Unite. Tot atunci, Opdivo a primit undă verde și pentru tratamentul cancerului pulmonar, subliniind potențialul pe care autoritățile din sănătate îl văd în aceste imunoterapii.
Produsul Sanofi împotriva colesterolului, Praluent, dezvoltat în parteneriat cu Regeneron Pharmaceuticals, este așteptat să genereze vânzări anuale în 2019 de 4,4 miliarde de dolari, de două ori mai mult decât rivalul său Repatha, produs de compania Amgen. Agenția americană pentru siguranța alimentelor și medicamentelor (FDA – Food and Drug Administration) va decide în această vară dacă va aproba cele două medicamente, care amândouă sunt recomandate pacienților cu niveluri ridicate de colesterol, greu de tratat, acționând asupra unei proteine, cunoscută ca PCSK9.
În ceea ce privește produsul Novartis, primul din clasa medicamentelor recomandate în insuficiența cardiacă, LCZ 696, se preconizează că va genera vânzări de 3,7 miliarde de dolari până în 2019. Produsul ar putea primi aprobarea FDA în luna august.
În ultimii ani, agențiile de reglementare a medicamentelor au aprobat tot mai multe medicamente noi, însă există în continuare o dezbatere aprinsă cu privire la modul în care acest lucru va genera vânzări și profituri mai mari, având în vedere că multe dintre aceste medicamente moderne sunt pentru boli rare.
Sursa: www.reuters.com
Mirabela Viașu