Politici de Sanatate

Trebuie îmbunătățite serviciile de prevenție și reduse disparitățile din sistemul de sănătate

20 ianuarie
16:22 2020
Trebuie îmbunătățite serviciile de prevenție și reduse disparitățile din sistemul de sănătate

Un grup independent convocat de Institutele Naționale de Sănătate recomandă cercetări amănunțite pentru a evalua și a aborda disparitățile în accesul la îngrijirile de sănătate și utilizarea serviciilor clinice care ajută la prevenirea bolilor. Grupul susține oamenii de știință să analizeze intervențiile cu mai multe componente și să atragă stakeholders interesați de subiect atat din interiorul cât și din afara sistemului de sănătate.

În ciuda valorii dovedite a serviciilor de prevenție, cum ar fi screeningul, consilierea și medicamentele, folosirea lor de către furnizori și pacienți variază. Diferențele în utilizarea acestor servicii de către grupurile minoritare rasiale și etnice, rezidenții din mediul rural, persoanele cu statut socioeconomic mai scăzut și unii furnizori sunt semnificative și pot contribui la disparități în ceea ce privește evoluția bolilor și speranța de viață.

Bolile cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și diabetul sunt responsabile pentru 7 din 10 decese în rândul americanilor în fiecare an și reprezintă 75% din cheltuielile de sănătate ale națiunii. Multe dintre aceste afecțiuni cronice pot fi prevenite, întârziate sau depistate și tratate din timp, având în vedere că  pacienții sunt mereu aproape de furnizorii lor de îngrijiri primare.

 

„Diferențele actuale în folosirea serviciilor preventive bazate pe dovezi, în ciuda disponibilității largi a recomandărilor și a îmbunătățirii acoperirii asigurărilor de sănătate, sunt un apel la acțiune pentru cercetători și furnizorii de servicii medicale”, a spus dr. Tim Carey, profesor de medicină la Universitatea din Carolina de Nord și președinte al grupului independent autor al raportului.

Studiile anterioare au arătat că determinanții sociali ai sănătății, inclusiv educația, alfabetizarea și cultura, au impact asupra acceptării și utilizării serviciilor preventive în rândul populațiilor minoritare și la persoanele cu statut socioeconomic scăzut. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege modul în care aceste disparități pot fi abordate prin intervențiile furnizorului de servicii medicale și ale comunității. Furnizorii și sistemele de sănătate trebuie să știe mai multe despre cum să lucreze eficient cu pacienții, organizațiile comunitare și alte părți interesate pentru a îmbunătăți utilizarea serviciilor de prevenție recomandate de ghid.

Pentru a evalua dovezile științifice disponibile și pentru a înțelege mai bine nevoile de cercetare legate de disparitățile în utilizarea serviciilor preventive, NIH a convocat un grup de experți independenți pentru a elabora lucrarea cu numele: Pathways to Prevention Workshop: Achieving Health Equity in Preventive Services. Rezultatul raportului a fost publicat în Annals of Internal Medicine pe 14 ianuarie 2020, împreună cu revizuirea sistematică a dovezilor care au fost incluse în acest workshop prin intermediul Agency for Healthcare Research and Quality (Agenția pentru Cercetări și Calitate în Sănătate).

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: