Politici de Sanatate

Tratamentul intervențional al insuficienței mitrale, introdus în premieră în România

21 ianuarie
15:55 2015
Tratamentul intervențional al insuficienței mitrale, introdus în premieră în România

Românii cu insuficiență mitrală se pot trata intervențional și în România. Procedura numită MitraClip este realizată în exclusivitate de chirurgii cardiovasculari din Centrele de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intervențională ARES București.

Tehnica MitraClip este o procedură nechirurgicală, minim invazivă, care permite reducerea regurgitării mitrale, cauzată de bolile cardiace ischemice sau non-ischemice, de prolapsul de valvă mitrală (PVM), sindromul Marfan sau de reumatismul articular. Procedura îmbunătățește funcția cardiacă, scade complicațiile asociate și crește nivelul calității vieții pacienților.

Pentru pacienții cu insuficiență mitrală, care de multe ori au și insuficiență cardiacă, tratamentul chirugical clasic este de multe ori riscant, presupunând foarte puține șanse de supraviețuire. În aceste cazuri, noua tehnică este considerată singura soluție terapeutică eficientă.

“Insuficiența mitrală este afecțiunea prin care valva mitrală, care separă atriul stâng de ventricului stâng, nu mai ține și atunci sângele refluează inapoi în ventricul, fără a se mai duce spre organe. De cele mai multe ori, boala se tratează chirugical, adică fie se înlocuiește valva, fie se corectează. Pentru pacienții în stare gravă, a căror funcție cardiacă este foarte afectată, intervenția chirurgicală este foarte riscantă și de aceea, mulți dintre ei sunt refuzați. Singura lor opțiune este această nouă tehnică, prin care se implantează un clip sau mai multe pentru a micșora suprafața de regurgitare. Practic, în acest fel, insuficiența mitrală scade semnificativ, iar pacientul beneficiează de o evoluție clinică foarte bună”, a declarat dr. Dan Deleanu, specialist în cardiologie intervențională în cadrul Centrelor ARES.

O altă premieră, de data aceasta pentru unitatea medicală privată, o reprezintă introducerea implantării percutane de aortă (TAVI). Procedura presupune înlocuirea valvei aortice pe cale percutană și se adresează pacienților cu stenoză aortică, aflați într-un stadiu mai aveansat al bolii și care nu pot beneficia de operatia pe cord din cauza riscului operator crescut. Procedurile sunt realizate de medicii chirurgic români, alături de importanți cardiologi din străinătate, precum:  conf. univ. dr. Măriuca Nicotera, specialist în Cardiologie intervențională la Spitalul Universitar Bonn-Germania și prof. univ. dr. Basil Thanopoulos, specialist în malformații congenitale cardiace.

Cele două proceduri de cardiologie intervențională inovatoare sunt disponibile în noul sediu ARES, din incinta spitalului Ponderas. Relocarea a presupus o investiție de 500.000 de euro, suma în care este inclusa și investiția în dotarea cu noi aparaturi. Astfel, unitatea medicală a devenit și primul centrul privat din România în care funcționează două sisteme de angiografie în acelasi spațiu, putand fi efectuate până la 20 de angiografii zilnic.

Costurile pentru fiecare dintre cele două proceduri inovatoare sunt undeva sub 30.000 de euro, având în vedere că dispozitivele medicale utilizate sunt foarte scumpe. Cum nu există compensare din partea statului pentru aceste intervenții, costurile trebuie suporatate integral de pacienți.

Din 2013, centrul Ares este și primul Centru European de Excelență și Training în embolizarea fibroamelor uterine din Europa de Est. Echipa condusă de dr. Rareș Nechifor, specialist în radiologie intervențională a tratat până în prezent peste 8.500 de femei cu fibrom uterin.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: