Numărul global de fumători este de aproape 1,1 miliarde. În România se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de țigări, iar aproximativ 85% din pacienții cu cancer bronhopulmonar sunt fumători. De asemenea, procentajul de fumători încadrați în grupul de vârstă 15-24 de ani crește în fiecare an.
„Ca viitori farmaciști, ne îngrijorează aspecte legate de starea de sănătate a populației. Din acest motiv, dorim să ne implicăm alături de alte organizații care militează pentru îmbunătățirea stării de sănătate din România, pentru organizarea unor campanii de informare a populației. Considerăm că o implicare a studenților farmacişti încă din timpul facultății în astfel de mișcări îi sensibilizează privind rolul acestora în lupta împotriva fumatului”, a declarat Alexandru Trif, coordonator Sănătate Publică din cadrul Federației Asociațiilor Studenților Farmaciști din România.
În perioada 25-31 martie 2019, Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România a organizat, în parteneriat cu European Network for Smokingand Tobacco Prevention și 2035 – Fără tutun, campania TOBACCOntrol, care a avut ca obiectiv informarea publicului larg despre riscurile fumatului, despre prevenție, dar și despre necesitatea implicării civice în lupta împotriva fumatului.
Campania s-a desfășurat în mediul online, dar și în localitățile Cluj-Napoca, București, Târgu Mureș, Timișoara, Iași, Sibiu, Craiova și Oradea, unde studenții din Asociațiile Locale ale FASFR au desfășurat diferite activități.
În Capitală, Societatea Studenților în Farmacie din București a derulat numeroase activități în scopul informării publicului. Studenții au participat la o discuție deschisă cu dr. Raed Arafat, fondator al SMURD, despre efectele fumatului și, ulterior, au informat publicul larg, la metrou, în incinta Pieței Unirii 2, despre efectele fumatului. De asemenea, în Alveola Kiseleff a fost amplasat un cort pentru măsurători și un stand de informare privind efectele tutunului. În plus, timp de două zile, studenții au luat parte la activități în școli și licee din București.
În Cluj-Napoca, Organizația Studenților Farmaciști din Cluj-Napoca a organizat o conferință publică și vizite în școli, unde au informat elevii despre efectele nocive ale fumatului și influența mass-media în promovarea fumatului. De asemenea, studenții au fost prezenți în Parcul Central din Cluj-Napoca, unde au avut un stand cu informații. Conferința a fost ținută de Anca Maierean, medic rezident la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca, care a prezentat ABC-ul acestui viciu, de la componentele pachetului de țigări până la efectele dăunătoare asupra aparatului cardiovascular și cum anume fumul de țigară ne influențează „estetic”.
În Iași, Societatea Studenților Farmaciști din Iași a desfășurat activități de informare în licee, iar membrii acesteia au avut un stand de informare în Palas și au făcut un flashmob pe esplanada UMF, care a atras atenția asupra nocivității fumatului. În Craiova, Organizația Studenților Farmaciști din Craiova a organizat prezentări în școli generale din Craiova și din mediul rural. În Sibiu, Organizația Studenților Farmaciști din Sibiu a organizat o conferință publică în facultate, în cadrul căreia s-a discutat despre interacțiunea dintre fumat și medicație care, de multe ori, nu este luată în considerare, deși poate fi un real pericol. În Oradea, Asociația Studenților Farmaciști din Oradea a organizat un stand de informare în campusul Universității, cu un flipchart pe care fiecare student fumător a scris un motiv pentru care s-ar lăsa de fumat, plus o prezentare în colaborare cu specialiștii Agenției Naționale Antidrog în campus.
ÎnTârgu Mureș, Asociația Studenților Farmaciști din localitate a organizat o împărțire de flyere informative ce au prezentat beneficiile renunțării la fumat şi unele complicații care pot să apară în urma fumatului. În cadrul campaniei, s-a desfășurat și o conferință în care s-au prezentat mai multe detalii despre tratamentul medicamentos prescris celor care vor să renunțe la fumat, cât durează acesta şi cât de eficient este. Această conferință a fost o oportunitate foarte bună atât pentru cei care vor să renunțe la fumat, cât şi pentru nefumători, deoarece aceştia au adresat întrebări, putând astfel beneficia de răspunsuri date de un specialist în acest domeniu.
de Valentina Grigore