Politici de Sanatate

Terapia fără interferon, accesibilă pacienților români din luna octombrie

10 septembrie
19:31 2015
Terapia fără interferon, accesibilă pacienților români din luna octombrie

Începând cu luna octombrie, pacienții români cu hepatită C, în stadiul F4 de fibroză și pacienții cu ciroză, care în acest moment nu au nicio opțiune terapeutică, vor beneficia de noua terapie interferon free. Recent, s-au încheiat negocierile cost-volum între reprezentanții Ministerului Sănătății, ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) și producătorii de medicamente, iar contractele urmează să fie semnate în următoarele două săptămâni.

“Negocierile s-au desfăşurat între comisia de negociere a contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat şi Deţinatorii de Autorizaţii de Punere pe Piaţă (DAPP) a moleculelor cu indicaţii în terapia fără interferon. În cadrul procesului de negociere au avut loc 33 de şedinţe de negociere directă. Convocările firmelor participante la negocieri s-au efectuat în acelaşi timp şi s-a utilizat acelaşi mod de transmitere a invitaţiei. Negocierile s-au purtat simultan sau la maxim una-două zile distanţă”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății.

Potrivit contractului cost-volum-rezultat, CNAS va plăti doar tratamentul pacienţilor la care se obţine un rezultat terapeutic susținut. De cealaltă parte, compania care a câștigat negocierile va suporta investigațiile necesare stabilirii stadiului bolii, precum viremiile de iniţiere şi finale, dar şi fibroscanul pentru stabilirea gradului de fibroză. În plus, compania va susţine și un program de monitorizare a pacientului pentru a garanta rezultatul medical.

„Săptămâna viitoare, comisia de experţi pentru afecţiuni hepatice din cadrul CNAS se va întruni pentru a stabili procedura de aprobare a dosarelor, precum şi documentele necesare a fi depuse la dosar (referate, consimţământul informal). Această procedură va fi comunicată caselor de asigurări de sănătate. Comisia de Negociere a constractelor cost-volum/cost-volum-rezultat are în componenţă şapte reprezentanţi: doi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, un reprezentant al ANMDM şi patru reprezentanţi ai CNAS”, a explicat ministrul Sănătății.

Contractele vor fi încheiate pentru o perioadă de un an de zile și vor intra în vigoare  începând cu 1 octombrie, după publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern care va prevedea modificarea actualei liste de medicamente compensate şi gratuite, prin includerea acestor noi molecule.

“Este o noutate pentru CNAS acest tip de contracte. Am urmărit ca procesul de negociere să fie echitabil şi transparent pentru toţi participanţii la procesul de negociere. Pe parcursul acestui proces am avut consultări cu Consiliul Concurenţei, în vederea respectării cadrului de reglementare în domeniul practicilor concurenţiale. Interesul nostru a fost ca prin încheierea acestor contracte să asigurăm pacienţilor accesul la tratamente inovatoare”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

După încheierea contractelor, medicamentele urmează să intre condiţionat în lista de medicamente compensate şi gratuite.

5.000 de pacienți vor primi terapia fără interferon, după 1 octombrie

Pentru început, 5.000 de pacienți români diagnosticați cu ciroză și stadiul IV de fibroză vor beneficia de noua terapie a cărei rată de eficiență este de peste 90%.

“Vor fi 5.000 de pacienți eligibili, dar îi vom trata pe toți cei care fac obiectul criteriilor medicale. Bolnavii vor fi investigați în centrele universitare și tratamentul se face oral, administrat acasă. Vom asigura tratament pentru bolnavii care nu au nicio altă alternativă în acest moment — ciroză, gradul de fibroză F4, continuăm cu F3 „, a explicat dr. Vasile Ciurchea.

La rândul său, ministrul Nicolae Bănicioiu a precizat că nicio țară din lume nu își permite să trateze toți pacienții cu hepatită C cu această nouă terapie, având în vedere că este foarte scumpă: “Atragem atenţia că tratamentul trebuie să fie luat corect de către pacient, aşa cum i-a indicat medicul şi totodată monitorizat atent de către medicul specialist şi medicul de familie. Dacă tratamentul nu este luat corect, virusul devine rezistent la medicament şi nu mai există nicio altă soluţie”.

La finalul lunii aprilie 2015, şapte molecule fără alternativă terapeutică pentru afecţiunile oncologice au primit decizie pentru intrarea condiţionată în lista de medicamente compensate şi gratuite:

  • pentru două din aceste molecule, care se utilizează în tratamentul cancerului pulmonar şi al sarcomului de ţesuturi moi, au fost încheiate contracte cost-volum în data de 2 septembrie 2015;
  • pentru o moleculă care se administrează în tratamentul melanomului malign s-a finalizat procesul de negociere şi urmează încheierea contractului cost-volum;
  • pentru alte patru molecule, procesul de negociere se încheie astăzi. Din acestea, două molecule sunt utilizate în tratamentul cancerului de prostată, iar celelalte două în tratarea melanomului malign.

Pentru toate aceste molecule vor fi elaborate protocoale terapeutice care  urmează să  fie aprobate de comisiile de experţi ale CNAS.

Mirabela Viașu

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: