Tehnologiile de telemedicină au fost benefice în depistarea, diagnosticarea, gestionarea, tratamentul și urmărirea pe termen lung a unei serii de boli cronice în regiunea europeană a OMS, potrivit unui studiu recent realizat de OMS/Europa și de Facultatea de Științe ale Sănătății din cadrul Universitat Oberta de Catalunya, centru colaborator al OMS în domeniul e-sănătății.
În timpul pandemiei COVID-19, țările s-au bazat în mare măsură pe tehnologiile digitale pentru a continua să furnizeze pacienților servicii esențiale de asistență medicală. Utilizarea telemedicinei a fost deja considerată o abordare accesibilă și rentabilă pentru furnizarea de îngrijiri de înaltă calitate și pentru reducerea morbidității și mortalității generale. Pentru a obține o imagine de ansamblu a situației actuale a telemedicinei în Europa și Asia Centrală, autorii au analizat datele din peste 20.000 de studii din cele 53 de țări din regiune, care au acoperit peste 20.000 de pacienți înscriși.
Bariere în furnizarea de telemedicină
„Am constatat că utilizarea instrumentelor digitale pentru furnizarea de servicii de sănătate a avut un efect clar și semnificativ asupra pacienților”, explică dr. David Novillo-Ortiz, consilier regional pentru date și sănătate digitală și autor principal al studiului. „Am observat rezultate clinice mai bune, o mai bună urmărire de către profesioniștii din domeniul sănătății și un beneficiu general atât pentru pacienți, cât și pentru lucrătorii din domeniul sănătății.”
În același timp, studiul a descoperit și bariere legate de utilizatori, tehnologie și infrastructură. „Printre acestea se numără lipsa accesului la internet sau accesul slab la internet, rezistența lucrătorilor din domeniul sănătății, deficiențe în cunoașterea tehnologiei de către aceștia, volumul mare de muncă sau formarea insuficientă”, a adăugat Dr. Novillo-Ortiz. Studiul a constatat că unii pacienți au manifestat rezistență la utilizarea telemedicinei, în primul rând din cauza preferinței lor pentru contactul personal cu profesioniștii din domeniul sănătății.
Sunt necesare abordări cuprinzătoare pentru intervențiile de telemedicină
Studiul solicită elaborarea unor abordări cuprinzătoare în ceea ce privește telemedicina în regiune. „Pe baza acestor rezultate pozitive care arată cât de eficientă poate fi telemedicina, factorii de decizie politică ar trebui să ia în considerare promovarea implementării lor pe scară largă, recunoscând și abordând în același timp unele dintre aceste bariere, astfel încât beneficiile pentru sănătate ale acestor instrumente să fie disponibile pentru toți cei care au nevoie de ele”, a declarat dr. Natasha Azzopardi Muscat, director al Politici și sisteme de sănătate de țară la OMS/Europa și unul dintre coautorii studiului. Pe lângă barierele specifice, documentul notează: „Națiunile mai sărace ar trebui, de asemenea, să fie incluse pentru a beneficia de tehnologiile de sănătate emergente.”
Printre inițiativele politice se numără Planul regional de acțiune pentru sănătate digitală 2023-2030
OMS/Europa și Comisia Europeană au lansat inițiative de dezvoltare și implementare a telemedicinei prin diverse politici, în special Planul regional de acțiune în domeniul sănătății digitale pentru 2023-2030, care a fost aprobat de miniștrii sănătății în cadrul Comitetului regional al OMS pentru Europa în septembrie. Planul afirmă că soluțiile digitale în domeniul sănătății, inclusiv telemedicina, pot contribui la promovarea acoperirii universale a sănătății, la protejarea publicului în situații de urgență și la îmbunătățirea sănătății și a bunăstării în regiune. Alte inițiative care se concentrează pe implementarea telemedicinei includ programele de finanțare Orizont 2020 și Orizont Europa și rețelele europene de referință. Aceste inițiative și politici recunosc nu numai puterea telemedicinei de a elimina barierele geografice și de a extinde accesul la serviciile de sănătate, ci și necesitatea unor mecanisme de atenuare a barierelor și a riscurilor.