Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA – European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations, Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer (ECPC) și Organizația Europeană a Cancerului (ECO) au salutat noul Plan al Europei împotriva cancerului și componentele care subliniază urmărirea progresului, precum un registru al inegalităților, un grup de implementare a planului de cancer și un sistem european îmbunătățit de informare a cancerului (ECIS).
Pentru a continua aceste propuneri, organizațiile îndeamnă la punerea în aplicare din timp în concordanță cu principiile Tabloului de bord european al cancerului, solicitat în timpul perioadei de consultare de către toate cele trei organizații. Un rol cheie pentru Parlamentul European și pentru Comisia sa specială pentru combaterea cancerului este identificat în acordul unor indicatori comuni pentru tablourile de bord care susțin Planul european de combatere a cancerului, alături de pacienți și comunitatea oncologică.
Având în vedere că această afecțiune va deveni principala povară de sănătate din Europa, argumentul cooperării concertate între țări în ceea ce privește combaterea cancerului nu a fost niciodată mai puternic. Planul va ghida eforturile țărilor și include angajamentul față de obiectivele și acțiunile comune.
Principiile „tabloului de bord” promovate de cele 3 organizații
- să fie public, ușor de înțeles și de folosit de toți – Fiecare cetățean al UE ar trebui să poată urmări progresul Planului european de combatere a cancerului.
- să dezvolte indicatori în cooperare cu părțile interesate. – reprezentanți ai statelor membre, Parlamentului European, Comisia Europeană și agențiile relevante ale UE, experți în oncologie, pacienți, profesii din domeniul sănătății și industria medicală.
- să construiască pe baze preexistente Sistemul european de informare împotriva cancerului (ECIS), seria European Core Health Indicators și exercițiul Health at a Glance.
- bazat pe dovezi și în evoluție continuă
- să acopere domeniile de bază ale îngrijirii cancerului
„Tabloul de bord” ar trebui să cuprindă cei patru piloni principali ai Planului european de combatere a cancerului, cu concentrare și pe alte categorii, precum implicarea pacienților, povara cancerului, activitatea de cercetare, cunoștințele și datele. Organizațiile așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu Comisia Europeană, statele membre, Parlamentul European și alte părți interesate pentru a contribui la crearea unui instrument de monitorizare puternic pentru a sprijini cea mai completă și mai impactantă punere în aplicare a noului plan al Europei împotriva cancerului.
Învingem cancerul împreună
„Cu Planul de luptă împotriva cancerului, Europa lansează o nouă eră pentru tratarea cancerului și a pacienților cu cancer. Ar trebui să fim cu toții ambițioși și responsabili. De aceea, noi, industria biofarmaceutică, ne-am angajat să colaborăm cu toate părțile interesate la conceptul unui tablou de bord al cancerului, în care stabilim obiective concrete și măsurabile pentru prevenirea, tratarea și vindecarea cancerului”, spune Nathalie Moll, director general EFPIA. ”Inovația în oncologie personalizată, terapii genetice și terapii combinate necesită sisteme de sănătate inovatoare, investiții pe termen lung și parteneriate puternice. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu toate părțile interesate pentru a realiza progrese tangibile pentru pacienții cu cancer de astăzi și de mâine, menținând UE în fruntea cercetării și inovării”, a completat reprezentantul industriei famaceutice.
„Aproape jumătate din cetățenii UE se vor confrunta cu cancer la un moment dat al vieții lor. Fără alte acțiuni, cancerul va deveni principala cauză de deces în Europa. Putem inversa această tendință, dar mă tem că nu există loc pentru eșec. Planul UE împotriva cancerului trebuie să fie un succes și trebuie să măsurăm acest succes printr-un tablou de bord cu mai multe părți interesate. Noi, pacienții europeni cu cancer, suntem pregătiți să jucăm un rol și să sprijinim în orice mod posibil implementarea acestui sistem de monitorizare”, a declarat Antonella Cardone, directorul ECPC.
„Stabilirea unor obiective comune privind cancerul la nivel european este un început fantastic și suntem încântați să vedem acest nivel de ambiție și leadership în Planul european de combatere a cancerului. Următoarea etapă este să ducă mai departe acțiunile necesare pentru a îndeplini aceste ambiții și să monitorizeze progresul către atingerea obiectivelor convenite. Pentru a lua exemplul excelentului obiectiv al eliminării cancerului HPV ca o problemă de sănătate publică în Europa, aceasta va fi o adevărată poveste de succes a UE de care să vorbim peste generații, dacă urmăm pașii pragmatici deja disponibili pentru a ajunge acolo. Cu toate acestea, înseamnă, de asemenea, că trebuie să urmărim modul în care ne descurcăm în ceea ce privește vaccinarea, screening-ul, tratamentul și conștientizarea, pentru a ne asigura că nu se produce o încetinere. Mecanismele de monitorizare la nivelul UE care susțin eforturile comune ale Europei în domeniul cancerului ar putea crea un impuls puternic, chiar irezistibil, pentru realizare”, a afirmat și dr. Matti Aapro, președintele Organizației Europene a Cancerului.
Bogdan Guță