
În îngrijirea medicală primară, medicul generalist se află sub presiunea crescândă determinată atât de creșterea numărului de pacienți, cât și de complexitatea cazurilor. Este clar că o schimbare este absolut necesară, mulți specialiști văzând viitorul îngrijirii medicale primare influențat tot mai mult de tehnologie. De asemenea, este deja evidentă existența unui apetit uriaș pentru tehnologia disruptivă în practicile medicinei generaliste. În mod obișnuit, implicând doar un site web sau o aplicație, consultațiile on-line servesc din ce în ce mai mult ca prim punct de contact între un pacient și un medic generalist, îmbunătățind astfel atât accesul pacientului la îngrijire, cât și folosirea cât mai eficientă a timpului medicului.
În noiembrie 2017, NHS a lansat un fond de 45 milioane lire sterline pentru a contribui la costurile pentru sistemele de consultații on-line ale medicilor generaliști, ca parte a programului NHS GP Forward View. Banii sunt disponibili pe trei ani, asigurând astfel grupurilor clinice implicate un buget anual de 15 milioane lire sterline. Împărțind această sumă la cei 58 milioane de pacienți înregistrați la medicii generaliști în Marea Britanie, se obține o cifră de 26 penny/pacient/an. Acest lucru s-ar putea să nu însemne prea mult, dar având în vedere că acum serviciile medicale de bază sunt disponibile pentru 26 penny/pacient/an, fondul NHS ar putea revoluționa asigurarea serviciilor de asistență medicală primară.
În prezent, pacienții pot să se înscrie la un serviciu on-line, să trimită solicitări medicului generalist, cum ar fi „aveți rezultatele testului meu” sau „care sunt orele de program?”. Aceste solicitări non-clinice pot fi preluate și rezolvate de către un recepționer sau un administrator de site. Valoarea reală, însă, a consultanței on-line, provine din aspectele clinice, și anume potențialul pacienților de a-și introduce simptomele într-o aplicație sau pe un portal web care, folosind profilul și istoricul lor medical, prezintă o listă a posibilelor afecțiuni (luate din informațiile complete ratificate și gestionate de NHS ).
Pacienții pot apoi să acceseze aceste link-uri pentru a afla mai multe. Aceste servicii digitale se bazează, de obicei, pe un sistem de triaj cu steaguri roșii, portocalii sau verzi care determină pașii următori. De exemplu, un steag verde ar putea însemna o maladie minoră și ar indica pacientului că trebuie consultat un farmacist pentru medicamente, în timp ce un steag portocaliu sau roșu ar însemna direcționarea către un coordonator pentru a determina dacă este necesară o programare la o asistentă medicală sau un medic generalist.
Bogdan Guță
Sursa: https://www.healtheuropa.eu/online-consultations-primary-care/87354/