Politici de Sanatate

Summit la nivel înalt la ONU cu privire la bolile netransmisibile. Care sunt așteptările?

06 septembrie
16:00 2018
Summit la nivel înalt la ONU cu privire la bolile netransmisibile. Care sunt așteptările?

Șapte din 10 persoane din întreaga lume mor din cauza bolilor cardiovasculare, cancerului, diabetului și bolilor pulmonare cronice (boli netransmisibile – NCD) sau 41 de milioane de persoane în medie pe an sau de peste șapte ori mai multe decese decât bolile infecțioase. Aceasta înseamnă 15 milioane de persoane care mor din cauza unei boli netransmisibile cu vârste cuprinse între 30 și 69 de ani; mai mult de 85% din aceste decese „premature” apar în țările cu venituri mici și medii. Sute de milioane de oameni sunt afectați de tulburări psihice, neurologice și de consum de substanțe – incluzând depresia, dependența de alcool, tulburările de anxietate, tulburarea bipolară, schizofrenia și demența. Anual, aproape 800.000 de persoane mor prin sinucidere. Provocările de dezvoltare și economice generate de NCD și de afecțiunile de sănătate mintală sunt devastatoare: în următorii 15 ani, costurile umane și economice ale acestor boli se estimează că vor depăși 7 trilioane USD doar în țările în curs de dezvoltare!

Pe 27 septembrie 2018, șefii de stat și de guvern din întreaga lume se vor întâlni la sediul Națiunilor Unite din New York pentru a discuta despre bolile netransmisibile (NCD). Liderii mondiali, guvernele și părțile interesate din toate sectoarele societății consideră că această a treia reuniune la nivel înalt a Adunării Generale a Națiunilor Unite privind prevenirea și controlul bolilor netransmisibile va fi un punct de cotitură în lupta globală împotriva NCD și promovarea sănătății mintale și a bunăstării.

Întâlnirea la nivel înalt este privită și ca o primă analiză a faptului dacă țările sunt pe cale să-și îndeplinească obiectivele de dezvoltare sustenabilă asumate pentru 2025 și 2030 în ce privește reducerea poverei bolilor cronice care pot fi prevenite, de aceea așteptările pentru o declarație politică sunt mari. În această etapă a negocierilor draftului declarației, pe care șefii de guvern și de stat o vor semna în septembrie, se simte lipsa de forță, claritate și ambiția necesare pentru a stopa fluxul de probleme cauzate de NCD. Vestea bună totuși este că decidenții politici vor fi la acest summit într-un număr fără precedent, mai mare decât la cele două întâlniri la nivel înalt anterioare.
Mai mult sau mai puțin, liderii politici și comunitatea medicală globală sunt conștienți de problemele cu care se confruntă și de angajamentele asumate la întâlnirile anterioare. Problema majoră constă în lipsa de noi angajamente. Nu există niciun angajament nou de a pune la dispoziție resursele financiare necesare pentru combaterea NCD, nimic în ce privește investițiile în prevenire, nimic referitor la o altă promisiune – acoperirea universală a sănătății. Nu există, de asemenea, nimic despre ideea foarte populară la un moment dat de creare a unui fond multidonator pentru NCD, așa cum a funcționat bine în cazul altor domenii din sănătate. Nu există nici un angajament în ce privește revizuirea și evaluările independente, pentru a menține pe linie liderii care nu își respectă promisiunile, un concept bine înrădăcinat în alte domenii ale sănătății, cum ar fi HIV/SIDA și sănătatea femeilor și copiilor.
Amploarea amenințării reprezentate de NCD și de bolile de sănătate mintală este într-adevăr mare!

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: