Politici de Sanatate

SUA: creștere abruptă a bolilor cardiovasculare până în 2060

03 august
11:49 2022
SUA: creștere abruptă a bolilor cardiovasculare până în 2060

Până în anul 2060, ratele preconizate ale factorilor de risc și ale bolilor cardiovasculare vor crește semnificativ în Statele Unite, potrivit unui studiu publicat la începutul lunii august în Journal of the American College of Cardiology. Creșterile substanțiale ale tendințelor bolilor cardiovasculare ar putea contribui la o povară tot mai mare asupra sistemului de sănătate din SUA și evidențiază necesitatea unui acces echitabil la educație preventivă și la tratamente acum pentru a preveni viitoarele boli.

Cercetătorii au folosit date din raportul Biroului de recensământ al SUA din 2020 pentru anii 2025-2060 și au combinat aceste cifre de recensământ cu prevalența factorilor de risc sau a bolilor cardiovasculare pe baza U.S. National Health and Nutrition Examination Survey. Pornind de la aceste estimări, cercetătorii au evaluat factorii de risc și bolile cardiovasculare proiectate în grupuri bazate pe sex (bărbați și femei), vârstă (18-44 de ani; 45-64; 67-79; >80) rasă și etnie (asiatici, negri, hispanici, albi și alții). Cercetătorii au analizat ratele proiectate pentru următorii factori de risc cardiovascular: diabet, hipertensiune, dislipidemie, obezitate și următoarele boli cardiovasculare: cardiopatie ischemică, insuficiență cardiacă, atac de cord și accident vascular cerebral. În rândul populației generale din SUA, se așteaptă ca toți cei patru factori de risc CV să crească din 2025 până în 2060, cu cea mai mare creștere procentuală în cazul diabetului (creștere de 39,3% până la 55 de milioane de persoane), urmat de dislipidemie (27,6% până la 126 de milioane), hipertensiune (25,1% până la 162 de milioane) și obezitate (18,3% până la 126 de milioane).

Cercetătorii au constatat că accidentul vascular cerebral (33,8% până la 15 milioane) și insuficiența cardiacă (33,4% până la 13 milioane) au fost cele mai mari creșteri preconizate ale ratelor de boli cardiovasculare, urmate de boala cardiacă ischemică (30,7% până la 29 de milioane) și infarctul miocardic (16,9% până la 16 milioane).

Se preconizează că proiecțiile pentru factorii de risc sau bolile CV din 2025 până în 2060 se vor stabiliza pentru bărbați față de femei (cu excepția obezității, unde se preconizează că femeile vor continua să aibă o prevalență mai mare), precum și în funcție de vârstă. Cu toate acestea, toate proiecțiile pentru grupurile minoritare de rasă și etnie au crescut exponențial, în timp ce proiecțiile pentru persoanele albe au scăzut treptat. De asemenea, se apreciază că populația de culoare va înregistra cea mai mare povară a factorilor de risc CV dintre toate creșterile de rasă și etnie.

„Analiza noastră preconizează că prevalența factorilor de risc și a bolilor cardiovasculare va continua să crească având tendințe îngrijorătoare”, a declarat dr. James L. Januzzi Jr., cardiolog la Massachusetts General Hospital, divizia de cardiologie, profesor de medicină la Harvard Medical School, membru al Consiliului de Administrație al ACC și autor principal al studiului”. Aceste proiecții izbitoare vor afecta în mod disproporționat populațiile minorităților rasiale și etnice din SUA. Înțelegerea acestor rezultate va informa, sperăm, viitoarele eforturi de politici de sănătate publică și ne va permite să implementăm măsuri de prevenire și tratament într-un mod echitabil”. Cercetătorii recomandă să se pună accentul pe educația cu privire la factorii de risc CV, pe îmbunătățirea accesului la asistență medicală de calitate și pe facilitarea accesului la costuri mai mici la terapii terapeutice eficiente pentru a stopa valul în creștere al bolilor cardiovasculare la persoanele cu risc. În plus, va trebui elaborată o politică de sănătate pentru a îmbunătăți accesul la asistență medicală pentru populațiile neglijate din punct de vedere istoric, pentru a pune în aplicare strategii preventive personalizate și pentru a desființa sistemele mai largi care lasă minoritățile rasiale și etnice cu o îngrijire inferioară.

În cele din urmă, deoarece prevenirea este imperativă pentru a aborda povara viitoare a bolilor cardiovasculare, rezultatele acestui studiu reprezintă o provocare importantă”, a declarat dr. Reza Mohebi, Massachusetts General Hospital și autorul principal al studiului. „Pentru a reduce povara bolilor cardiovasculare în rândul populației din SUA, factorii de decizie în domeniul sănătății vor trebui să aloce măsuri preventive și resurse de asistență medicală către populațiile mai vulnerabile pe care le proiectăm să aibă o creștere procentuală mai mare a bolii”.

„În ciuda faptului că mai multe ipoteze stau la baza acestor proiecții, importanța acestei lucrări nu poate fi supraestimată”, a declarat Andreas Kalogeropoulos, cercetător la Stony Brook University Medical Center. „Cifrele absolute sunt uluitoare și sugerează că, până în anul 2060, comparativ cu 2025, se așteaptă ca numărul persoanelor, în special al minorităților, cu factori de risc CV să crească dramatic. Dacă nu se iau măsuri specifice, disparitățile în ceea ce privește povara bolilor cardiovasculare nu vor face decât să se agraveze în timp”.  Studiul are mai multe limitări, inclusiv metoda convențională de a genera predicții pentru boli CV prin presupunerea unor modele viitoare ale factorilor de risc CV. Autorii studiului nu au luat în considerare COVID-19 în estimări sau impactul potențial pe termen lung al COVID-19 asupra sistemului cardiovascular.

 

Bogdan Guță

Sursa: www.medicalxpress.com/news/2022-08-population-steep-cardiovascular-diseases.html

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: