Administrația Biden a propus crearea unei agenții de cercetare medicală cu un buget de 6,5 miliarde de dolari pentru 2022 și cu un obiectiv îndrăzneț: dezvoltarea rapidă a unor tratamente pentru boli precum cancerul, Alzheimer și diabetul. Înființarea agenției ar putea marca o schimbare fundamentală în modul în care guvernul american finanțează cercetarea, orientând accentul de la știința fundamentală către proiecte cu risc mai mare, care vizează mai direct descoperiri medicale majore. Propunerea vine în urma unor ani de susținere din partea unui grup de oameni de știință și filantropi nemulțumiți de ritmul cercetării finanțate de Guvern. De asemenea, ea reflectă aspirațiile de lungă durată ale președintelui Biden în materie de cercetare a cancerului.
Agenția, denumită ARPA-Sănătate (ARPA-H), ar urma să fie găzduită de National Institutes of Health (NIH), fiind creată pe modelul Agenției militare pentru proiecte de cercetare avansată în domeniul apărării (DARPA). Momentan, au fost făcute publice foarte puține detalii despre ARPA-H, printre care și faptul că, inițial, se va concentra pe cancer și pe boli „precum diabetul și Alzheimer”. Susținătorii care au făcut presiuni pentru noua agenție au salutat anunțul, dar unii au fost consternați de faptul că ARPA-H nu va fi o agenție de sine stătătoare în cadrul Departamentului de Sănătate.
„Dacă va fi doar un alt fond în cadrul NIH, nu suntem optimiști că va avea succes”, a declarat Liz Feld, președintele Fundației Suzanne Wright, un grup de susținere a cercetării cancerului pancreatic. Feld face parte dintr-un grup de advocacy care a făcut presiuni pentru ARPA-H încă din 2017, când a prezentat acest proiect președintelui de atunci, Donald Trump. Reprezentanții grupului de advocacy susțin că prea multe cercetări finanțate de NIH nu reușesc să iasă din laborator din cauza lipsei de finanțare pentru munca cu risc ridicat necesară pentru a dezvolta un tratament până la punctul în care să intereseze companiile. În cadrul modelului DARPA, proiectele nu ar fi verificate după modelul standard – peer reviewers,- ci deciziile de finanțare ar fi luate de către managerii de program. În loc de granturi pe mai mulți ani, agenția ar acorda astfel granturi sub formă de plăți de etapă; managerii de program ar putea, de asemenea, să anuleze proiectele care consideră că nu dau rezultate.
Ideea a găsit o primire călduroasă din partea președintelui Biden, care a devenit un campion al cercetării în domeniul cancerului după ce fiul său, Beau Biden, a murit de cancer la creier în 2015. În campania electorală, Joe Biden a vorbit despre lansarea unei agenții de sănătate după modelul DARPA. În februarie, la scurt timp după învestirea sa în funcție, el a adus în discuție propunerea ARPA-H în timpul unei vizite la o unitate de producție a vaccinului COVID-19, unde a promis să „pună capăt cancerului așa cum îl știm”. Ceea ce nu a fost clar, însă, este nivelul de finanțare propus. Suma de 6,5 miliarde de dolari inclusă în cererea adresată Congresului depășește cu mult ceea ce se așteptau unii, cel puțin în primul an. (Banii fac parte dintr-o solicitare generală de creștere cu 9 miliarde de dolari a bugetului NIH, până la 51 de miliarde de dolari). Unii observatori sunt, de asemenea, surprinși de faptul că Biden dorește să plaseze noua agenție în cadrul guvernului federal. Casa Albă ar putea considera că amplasarea ARPA-H în cadrul NIH este cea mai rapidă modalitate de a o lansa, deoarece mutarea nu necesită o nouă legislație în Congres, spun susținătorii. Însă unii se tem că ARPA-H nu va avea structura și independența de care are nevoie.
Oricare ar fi structura, un cercetător universitar familiarizat atât cu DARPA, cât și cu ARPA-H, consideră că propunerea este pozitivă pentru comunitatea de cercetare biomedicală. „Evaluatorii de la NIH tind să fie destul de conservatori. Lăsarea deciziilor în seama managerilor de program informați va diversifica portofoliul de cercetare în domeniul științelor medicale”, spune biologul chimist de la Universitatea Harvard, David Walt, fost președinte al consiliului consultativ al DARPA. Walt avertizează, totuși, că susținătorii trebuie să își tempereze așteptările, deoarece orice nou tratament medical care va ieși din ARPA-H va trebui să treacă prin lunga perioadă de teste clinice și aprobări de reglementare. „Nu este ca la [Departamentul Apărării], unde poți inventa un detector de mine terestre și îl poți folosi pe teren două săptămâni mai târziu.”
Între timp, susținătorii cercetării biomedicale sunt îngrijorați că noua agenție va tăia din bugetele de bază pentru cele 27 de institute și centre ale NIH. „Nu credem că este în interesul națiunii să canalizăm finanțarea de la alte priorități de cercetare din sfera de competență a institutelor”, au declarat reprezentanții ResearchAmerica. Grupul solicită o creștere de 10% a bugetului de bază al NIH, care, conform propunerii lui Biden, pare să primească o creștere mai mică. Congresul va avea ultimul cuvânt în privința cifrelor generale.
Bogdan Guță
Sursa: https://www.sciencemag.org/news/2021/04/biden-wants-65-billion-new-health-agency-speed-treatments