Politici de Sanatate

Studiu: Medicamentele placebo scumpe sunt mai eficiente decât variantele lor mai ieftine

02 februarie
11:58 2015
Studiu: Medicamentele placebo scumpe sunt mai eficiente decât variantele lor mai ieftine

Pacienții par să se simtă mai bine atunci când știu că le-au fost administrate medicamente mai scumpe, arată un studiu recent publicat în revista Neurology. Cercetarea a inclus 12 persoane diagnosticate cu Parkinson și a fost realizată de oamenii de știință de la Universitatea de Medicină din Cincinnati, Statele Unite ale Americii.

Autorii studiului le-au spus pacienților că vor primi două variante ale aceluiași medicament, doar că una dintre ele este semnificativ mai scumpă. Pacienților le-a mai fost explicat că scopul studiului este de a demonstra eficiența celor două variante ale medicamentului, având în vedere că unul dintre produse costă 100 de dolari, iar celălalt 1,500 de dolari. În realitate, pacienții au primit același placebo, o soluție salină fără niciun efect. Interesant este că persoanele cărora le-a fost administrat produsul mai scump au înregistrat o îmbunătățire a funției motorii cu 28%, comparativ cu persoanele care au primit produsul de 100 de dolari.

În momentul în care cercetărorii le-au spus pacienților adevărul, opt dintre aceștia au declarat că au crezut că medicamentul mai scump este mai eficient. Ei s-au arătat extrem de surprinși de efectul nivelului lor de încredere în eficiența produsului placebo.

Noua cercetare confirmă rezultatele cercetărilor anterioare, confrom cărora așteptările pacientilor cu Parkinson cu privire la eficiența tratamentului pot îmbunătăți evoluția acestei boli progresive, caracterizată printr-o producție scăzută a creierului de dopamină.

De obicei, procesul de eliberare a dopaminei este influențat de credință, noutate și așteptarea unei recompens. Aceste stări mentale stau la baza efectului placebo, conform spuselor neurologului Alberto Espay de la Universitatea din Cincinnati, care a condus studiul.

Efectul produselor placebo asupra stării de bine a pacienților a fost îndelung investigat prin numeroase studii. Majoritatea au demonstrat că simptomele pacienților s-au ameliorat, în ciuda faptului că au primit pastile din zahăr sau că au fost supuși unor intervenții chirurgicale fără nicio valoare terapeutică. Concret, efectul placebo s-a dovedit eficient în alinarea durerii, stărilor de depresie, osteoartritei și multor altor afecțiuni.

Sursa: www.reuters.com

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: