Este știut că stresul ne poate face rău, mai ales dacă este prelungit. Studiile au arătat că adulții care trăiesc cu un stres constant prezintă un risc mai mare de probleme cardiometabolice, inclusiv hipertensiune arterială, compoziție ridicată a grăsimii corporale și diabet. Un studiu recent a pus însă o altă întrebare: Ce se întâmplă cu copiii?
Cercetătorii au urmărit 276 de persoane de la vârsta de șase ani (când părinții lor au răspuns în numele lor) până la vârsta de 24 de ani pentru a vedea dacă nivelurile de stres se corelează cu tensiunea arterială ridicată, obezitatea și alți factori de risc cardiometabolic la vârsta adultă. Studiul, publicat în Journal of the American Heart Association, a legat stresul constant ridicat din adolescență până la vârsta adultă de factorii de risc pentru obezitate, diabet de tip 2 sau prediabet, colesterol ridicat și tensiune arterială ridicată mai târziu. „Înțelegerea efectelor stresului perceput începând din copilărie este importantă pentru prevenirea, diminuarea sau gestionarea factorilor de risc cardiometabolic mai mari la adulții tineri”, a declarat autorul studiului, prof. dr. Fangqi Guo, cercetător postdoctoral la Keck School of Medicine, University of Southern California, Los Angeles.
„Constatările noastre sugerează că modelele de stres percepute în timp au un efect de mare amploare asupra diferitelor măsuri cardiometabolice, inclusiv distribuția grăsimii, sănătatea vasculară și obezitatea”, a declarat dr. Guo. „Acest lucru ar putea evidenția importanța gestionării stresului încă din adolescență ca un comportament de protecție a sănătății.” În 2020, bolile cardiometabolice, inclusiv bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2, au fost cele mai răspândite afecțiuni cronice de sănătate și au reprezentat, în mod colectiv, aproape un sfert din totalul deceselor din SUA, potrivit statisticilor Asociației Americane a Inimii.
Studiul a constatat că:
- Un nivel constant de stres perceput ridicat din adolescență până la vârsta adultă a fost asociat cu un risc mai mare de boli cardiometabolice la vârsta adultă tânără. Dacă indivizii au experimentat niveluri mai mari de stres din adolescență până la vârsta adultă, era mai probabil ca aceștia să aibă o sănătate vasculară mai proastă, o grăsime corporală totală mai mare, mai multă grăsime în jurul burții și un risc mai mare de obezitate în comparație cu cei care s-au simțit mai puțin stresați de-a lungul timpului.
- În general, nivelurile mai ridicate de stres perceput au fost, de asemenea, asociate cu un risc mai mare de afecțiuni cardiometabolice. De exemplu, adulții care se confruntă cu niveluri mai ridicate de stres au avut tendința de a avea o sănătate vasculară mai proastă și o tensiune arterială sistolică și diastolică mai mare.
Documentul nu poate izola o cauză, dar autorii indică cercetările care leagă stresul de comportamente (alimentație bogată în grăsimi, sedentarism) și inflamații (hormoni de stres crescuți) care, la rândul lor, sunt legate de bolile cardiometabolice. Ei îndeamnă la explorarea reducerii stresului în copilărie.
Bogdan Guță