Reducerea mortalității evitabile, creșterea finanțării și a numărului cadrelor medicale dedicate cardiologiei, îmbunătățirea modalităților de recuperare – sunt doar câțiva dintre indicatorii Strategiei naționale pentru combaterea bolilor cardio și cerebrovasculare.
La ora actuală, infarctul este principala cauză de deces în populația din România. 19% dintre români mor din cauza bolii cardiace ischemice, dintre care complicația cea mai importantă și mai redutabilă este infarctul de miocard. A doua cauză de deces este accidentul vascular cerebral, care omoară 14% dintre români.
”Indicatorul principal al Strategiei este reducerea mortalității evitabile cu cel puțin 5% până în 2030. Vom putea obține acest lucru prin controlul factorilor de risc și al dislipidemiei, prin prevenția secundară, prin creșterea finanțării Acțiunilor Prioritare ale Ministerului Sănătății, dar și programelor CNAS – indicatorul din strategie este o creștere de cel puțin 20%, prin creșterea pregătirii și a numărului de rezidenți în cardiologie, totodată pregătirea de asistente medicale specializate în bolile cardio și cerebrovasculare (20- 30%), creșterea cu cel puțin 10% a diagnosticului precoce în bolile cardio și cerebrovasculare și înscrierea în registre epidemiologice a măcar 90% din pacienții care fac parte din Acțiunile Prioritare și programele naționale”, a explicat prof. dr. Dragoș Vinereanu, președinte Fundația Română a Inimii.
Potrivit acestuia, Strategia trebuie actualizată cu Strategia națională de Sănătate și armonizată cu celelalte documente pe care Ministerul Sănătății le are în pregătire, unul foarte important fiind legat de strategia privind studiile clinice în România. Termenul estimat pentru aprobarea Strategiei prin Hotărâre de Guvern este de aproximativ 2-3 luni (septembrie- octombrie 2024).
Un capitol important menționat în Strategie este cel legat de telemedicină și reabilitare.
”Creșterea reabilitării prin telemedicină cu cel puțin 15% este un element extrem de important pe care trebuie să-l avem în Strategie. Ne propunem ca cel puțin 50% dintre pacienții cu infarct de miocard să urmeze un program de recuperare cardiovasculară. Un astfel de program ar putea fi ajutat de telemedicină, deoarece, în acest moment, avem puțini specialiști. Propunerea este ca 20- 25% să facă recuperare standard, iar restul prin telemedicină. De asemenea, ne dorim ca, în 6 ani, 80% din județe să aibă secție de cardiologie cu gardă dedicată”, a mai explicat cardiologul.