Politici de Sanatate

Stilul de viaţă sănătos ”inversează îmbătrânirea celurară”

17 septembrie
13:12 2013
Stilul de viaţă sănătos ”inversează îmbătrânirea celurară”

Stilul de viaţă sănătos inversează îmbătrânirea celurară, spun cercetătorii. Echipa de cercetători de la Universitatea din California spune că a găsit primele dovezi că un regim strict de exerciţii, dietă şi meditaţie poate avea un asemenea efect. Însă experţii afirmă că, deşi studiul din The Lancet Oncology este interesant, este prea devreme pentru a trage concluzii ferme.

Studiul a analizat doar 35 de bărbați cu cancer de prostată. Cei care şi-au schimbat stilul de viață au avut celule demonstrabil mai tinere din punct de vedere genetic. Cercetatorii au observat modificări celulare reale în grupul de 10 oameni care au trecut la o dietă vegetariană și s-au ţinut de un program recomandat de exerciții și de meditație și yoga.

Schimbările au fost legate de ”capacele” care protejează cromozomii, numite telomeri. Rolul acestora este de a proteja cromozomii şi de a preveni pierderile de informaţie genetică atunci când celula se divide. Pe măsură ce îmbătrânim şi celule noastre se divid, telomerii se scurtează – integritatea lor structurală devine mai slabă, fapt ce semnalizează celulelor să înceteze diviziunea celurară şi să moară.

Cercetătorii au încercat să afle dacă acest proces poate fi inversat. Ei au măsurat lungimea telomeriilor la începutul studiului şi cinci ani mai târziu. Dintre cele 10 persoane cu cancer de prostată de risc redus care au făcut schimbări semnificative în stilul de viaţă, lungimea telomerilor s-a mărit semnificativ cu 10%. În comparaţie, lungimea telomerilor a scăzut cu 3% în grupul de 25 de persoane care nu au făcut nici o schimbare în stilul de viaţă. O lungime redusă a telomerilor a fost asociată mai multor boli legate de vârstă precum boli de inimă şi o varietate de tipuri de cancer.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: