
Creșterea numărului de infecții respiratorii și penuria de medicamente în Europa au fost subiectele dezbaterii în plenul Parlamentului European desfășurată pe 17 ianuarie.
Uniunea Europeană se confruntă, în această perioadă, cu deficiențe în aprovizionare cu multe medicamente și antibiotice comune, cele mai cunoscute exemple fiind analgezicele și medicamentele împotriva febrei. Prezentă la dezbatere, Stella Kyriakides, comisarul European pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat că „deoarece aceasta este o problemă globală, suntem în strânsă legătură cu omologii noștri internaționali, sprijinind în același timp statele membre și industria. Sistemele și procesele solide stabilite în timpul pandemiei și prin mandatul extins al Agenției Europene pentru Medicamente, care a fost sprijinit de Parlament, ajută la o mai bună gestionare a situației.
În urma discuțiilor pe care le-a avut cu reprezentanții industriei farmaceutice, comisarul European apreciază că „principalele cauze identificate sunt creșterea bruscă a cererii din cauza numărului mare de infecții respiratorii, împreună cu o capacitate de producție insuficientă”.
Deoarece aceste produse sunt autorizate la nivel național, autoritățile competente din statele membre pun deja în aplicare măsuri de atenuare. „Împreună cu Agenția Europeană pentru Medicamente, facem tot ce ne stă în putință pentru a sprijini și coordona statele membre și industria pentru a face față acestei provocări”, a asigurat Stella Kyriakides. De asemenea, „utilizăm toate facilitățile de reglementare existente și căutăm modalități, împreună cu partenerii din industrie, de a crește rapid producția și de a preveni și atenua lipsurile. Dacă este necesar, HERA ar putea interveni și coordona, în numele statelor membre, achiziția comună de contramăsuri medicale, așa cum am făcut în timpul pandemiei de COVID-19, precum și să organizeze activități de asociere între actorii din industrie pentru a contribui la creșterea producției”, a mai adăugat comisarul European. Refereindu-se la Strategia farmaceutică pentru Europa, Stella Kyriakides a subliniat că prin aceasta „avem ambiția de a asigura că pacienții din întreaga UE trebuie să aibă întotdeauna acces la medicamentele de care au nevoie, la prețuri accesibile”.
În acest sens „vom propune atât măsuri nelegislative, cât și legislative pentru un acces și o disponibilitate mai bune și o mai mare siguranță a aprovizionării cu medicamente în UE.Propunerea de revizuire a legislației farmaceutice este planificată pentru luna martie și va include obligații mai stricte de aprovizionare, notificarea mai rapidă a lipsurilor și a retragerilor și o mai mare transparență a stocurilor. Sunt luate și alte măsuri nelegislative pentru a menține aprovizionarea cu medicamente a pacienților din UE”, a subliniat Stella Kyriakides.
Bogdan G.