„În ultimele opt luni, UE a învățat multe lecții importante. Importanța solidarității. Importanța cooperării. Și importanța unui sistem solid și durabil pentru protejarea sănătății publice. (…) Comisia a prezentat planuri pentru construirea unei Uniuni Europene a Sănătății mai puternice – pentru a consolida aceste priorități și pentru a permite UE să se pregătească și să răspundă mai eficient la amenințările transfrontaliere pentru sănătate.”
„Prioritatea mea în calitate de comisar responsabil pentru sănătate a fost – și rămâne – să mă asigur că noi, Comisia, oferim tot sprijinul statelor noastre membre. În contextul coronavirusului, aceasta înseamnă asigurarea pregătirii și coordonarea măsurilor de răspuns pentru a preveni răspândirea virusului în UE.” Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate și siguranță alimentară, anunța astfel, în ianuarie 2020, că statele europene trebuie să răspundă „pe aceeași voce” la criza sanitară, care încă nu lovise continentul european. Din păcate, lipsa unei coordonări, a unor măsuri unitare avea să se vadă în scurt timp, mulți comentatori acuzând reacția lentă și întârziată, la nivel european, la primul val al pandemiei din martie 2020. Încă de la începutul crizei, mesajul central al tuturor discursurilor și intervențiilor legate atât de pandemia coronavirus, cât și de alte subiecte majore de sănătate a fost „solidaritatea, implicarea și responsabilitatea”.
COVID-19 – un moment critic pentru cooperare și solidaritate
„Măsurile pe care le vedem influențează viața cetățenilor noștri, viața lor privată, profesională și socială. Nu este o situație ușor de trăit, iar deciziile guvernelor nu sunt luate cu ușurință. Dar, atunci când este necesar și justificat, deși dur, aceste măsuri trebuie urmate la literă. Acum este, de asemenea, un moment critic pentru cooperare și solidaritate. Fără solidaritate sau soluții la nivel european, nu vom putea gestiona în mod eficient această urgență de sănătate publică. Avem nevoie de solidaritate între țări, regiuni, orașe și între cetățenii noștri. Trebuie să vedem solidaritatea în acțiune: schimbul de resurse, schimbul de informații și expertiză, schimb de echipamente, schimb de informații cu privire la protocoalele echipamentelor de testare și tratament. (…) Ne confruntăm cu o situație excepțională și, în astfel de circumstanțe, toată lumea trebuie să își îndeplinească responsabilitățile.”
Planul european de luptă împotriva cancerului
„Cancerul este un domeniu în care cetățenii UE se așteaptă să luăm măsuri decisive. O Europă care se străduiește mai mult este o Europă care își ascultă cetățenii, care are grijă de bunăstarea lor. Este vorba despre Planul european de luptă împotriva cancerului – care face diferența pentru cetățenii, pacienții și sistemele de sănătate din Europa. Succesul planului va depinde de implicarea deplină a cetățenilor, a bolnavilor de cancer, a părților interesate și a actorilor la nivel european, național și local. Invit toată lumea să participe și să facă acest plan cât mai ambițios și eficient. Împreună putem face diferența! (…) Da, acesta este un plan ambițios – dar acum este momentul să fim ambițioși. Acum este momentul pentru un plan care țintește sus și ajunge departe. Acest plan este despre parteneriate. Toată lumea are propriul său capitol în această poveste: medici, asistenți medicali, pacienți, cercetători și voluntari care strâng fonduri, copii și părinți, politicieni. Astăzi înseamnă să luăm această forță colectivă și să o folosim pentru a stimula schimbarea.”
Rezistența antimicrobiană – creșterea gradului de conștientizare
„Rezistența antimicrobiană – după cum știm cu toții – necesită o acțiune cuprinzătoare: în sectoarele sănătății umane, animale și de mediu, între instituții și industrii și cu o abordare pe deplin dedicată «sănătății în toate politicile». (…) Aș dori să recapitulez rapid câteva dintre etapele-cheie pe care le-am făcut la nivelul UE în ultimii ani. «Planul de acțiune în domeniul sănătății» al UE a definit o agendă pentru activitatea noastră privind rezistența la antimicrobiene și a dat deja rezultate importante. Noile reguli privind medicamentele veterinare și furajele medicamentoase, adoptate în 2018, au reprezentat un pas semnificativ înainte pentru a se asigura că antimicrobienele sunt utilizate corect și responsabil la animale și, în anumite cazuri, rezervate numai pentru uz uman. Orientările UE privind utilizarea prudentă a antimicrobienelor în medicina umană au contribuit, de asemenea, la creșterea gradului de conștientizare.”
Strategia de vaccinare anti-COVID-19
„Este prioritară dimensiunea sănătății publice în fazele de dezvoltare a medicamentelor, iar procesele de reglementare vor fi flexibile, dar robuste. Cu toate acestea, permiteți-mi să fiu foarte clară – această «flexibilitate» nu înseamnă că standardele privind calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinului sunt compromise sau puse în discuție. Evaluările riscurilor de mediu vor fi în continuare necesare ca parte a procesului normal de autorizare a introducerii pe piață. Vreau să subliniez, de asemenea, că regulamentul propus este limitat în domeniul de aplicare și în timp. Acesta va acoperi numai medicamentele destinate să trateze sau să prevină COVID-19 și numai în timp ce COVID-19 este clasificat ca o urgență de sănătate publică.”
Digitalizare – spațiu comun european de date
„Privind în perspectivă, UE dorește să valorifice mai mult posibilitățile digitale –să își exploateze pe deplin potențialul pentru a sprijini o recuperare durabilă și o tratare cu o îngrijire mai eficiente și accesibile în viitor. Una dintre principalele priorități este crearea unui spațiu comun european de date privind sănătatea, pentru a încuraja colaborarea și pentru a valorifica datele pentru o asistență medicală mai bună, o cercetare mai bună și o mai bună elaborare a politicilor bazate pe dovezi în beneficiul pacienților. Acesta va contribui, de asemenea, la modele de îngrijire mai centrate pe pacient, pentru a împuternici cetățenii și a le oferi un control mai mare pentru a-și gestiona propria sănătate. Pregătirea spațiului european de date privind sănătatea se concentrează pe patru domenii principale: guvernanță și reguli; calitatea datelor; infrastructură; interoperabilitate tehnică, consolidarea capacităților și abilități digitale.”
Uniunea Europeană a Sănătății
„Pe timp de criză, cetățenii se așteaptă în mod îndreptățit ca UE să își asume un rol mai activ. Astăzi, consolidăm bazele unei UE mai sigure, mai bine pregătite și mai reziliente în domeniul sănătății. Aceasta va fi o schimbare semnificativă a capacității de a răspunde în mod colectiv. Uniunea Europeană a Sănătății înseamnă nici mai mult, nici mai puțin decât pregătirea pentru a face față împreună amenințărilor comune la adresa sănătății, acționând ca o veritabilă Uniune. Trebuie să o realizăm pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor noștri. (…) Propunerile pentru un cadru al UE mai solid pentru securitatea sanitară se concentrează pe modernizarea pachetului juridic actual privind amenințările transfrontaliere grave la adresa sănătății, precum și pe consolidarea pregătirii pentru situații de criză și a rolului de răspuns al principalelor agenții ale UE în domeniu și anume, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).”
„Din criză vine oportunitatea schimbării. Avem nevoie de mai multă Europă în domeniul sănătății și mai multă sănătate în toate politicile. COVID este într-adevăr cea mai mare criză de sănătate publică din memoria vie și a expus atât punctele tari, cât și punctele slabe ale Europei. A dovedit ce putem realiza atunci când lucrăm împreună și importanța unei abordări comune a unei amenințări comune. A arătat curajul, tenacitatea și reziliența cetățenilor și importanța sistemelor durabile și responsabile din punct de vedere social, pentru a servi bine fiecărei persoane. Atunci când cuvântul «eu» devine «noi», nu poate aduce decât rezultate pozitive. Mai ales în perioade de criză.”
de Bogdan Guță