Politici de Sanatate

Starea sănătății în UE: Subfinanţarea subminează capacitatea României de a răspunde nevoilor actuale ale populaţiei

10 decembrie
17:33 2019
Starea sănătății în UE: Subfinanţarea subminează capacitatea României de a răspunde nevoilor actuale ale populaţiei

În sistemul de sănătate românesc nu există o evaluare sistematică a performanţelor şi, în general, nu există transparenţă. De asemenea, s-au făcut schimbări frecvente în structurile de conducere, peste 12 miniştri ai sănătăţii în zece ani, precum şi schimbări frecvente de management la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Toate acestea au subminat stabilitatea, coordonarea și progresul reformelor, se spune în Raportul privind starea sănătății în UE, apărut la sfârșitul lunii noiembrie, realizat de DG SANTE cu asistență din partea OCDE și a Observatorului European privind sistemele și politicile de sănătate.

„Cheltuielile în ceea ce priveşte sănătatea au atins un nivel minim istoric şi sunt mult sub nivelul celor din oricare altă ţară din UE, atât pe cap de locuitor, cât şi ca procent din PIB (5,2 % din PIB în 2017 faţă de media UE de 9,8 %). Subfinanţarea sistemului subminează capacitatea României de a răspunde nevoilor actuale ale populaţiei. Va fi din ce în ce mai dificil să se răspundă acestor nevoi, pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte, iar baza de resurse se diminuează”, se mai spune în capitolul consacrat României.

În ceea ce privește speranţa de viaţă în România, aceasta „este printre cele mai scăzute din UE şi, deşi a crescut din 2000, rămâne cu aproape şase ani sub media europeană.  Mortalitatea evitabilă ridicată şi numărul mare de decese din cauze care pot fi tratate indică faptul că trebuie îmbunătăţit modul de abordare a factorilor de risc şi că ar trebui sporită eficacitatea serviciilor de asistenţă medicală. Speranţa de viaţă la naştere variază substanţial în funcţie de gen şi de educaţie. De exemplu, bărbaţii cu cel mai înalt nivel de educaţie trăiesc cu zece ani mai mult decât cei cu cel mai mic nivel de educaţie”, se arată în Raport.

Profilele de sănătate ale țărilor oferă o analiză aprofundată a sistemelor de sănătate, luând în considerare sănătatea populației și factori de risc importanți, precum și eficiența, accesibilitatea și rezistența sistemelor din fiecare stat membru UE. Ele reflectă în mod clar obiective împărtășite între statele membre și dezvăluie zone potențiale în care Comisia poate încuraja învățarea reciprocă și schimbul de bune practici.

Raportul prezintă și unele dintre cele mai importante tendințe în transformarea sistemelor de sănătate din UE:

–        Ezitarea vaccinării este o amenințare majoră pentru sănătatea publică în toată Europa, care poate fi combătută prin îmbunătățirea nivelului de educație în domeniul sănătății, combaterea dezinformării și implicarea activă a lucrătorilor din Sănătate.

–        Lacunele în accesibilitatea asistenței medicale sunt încă o realitate în UE. Atât nevoile clinice, cât și caracteristicile socio-economice ale pacienților trebuie să fie luate în considerare atunci când se măsoară accesul la îngrijirea sănătății și numeroasele bariere ale acestuia.

–        Inovațiile mixului de abilități în rândul forței de muncă din domeniul sănătății prezintă un potențial mare pentru creșterea rezistenței sistemelor de sănătate. Exemple promițătoare de schimbare a sarcinilor în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății se găsesc în toată UE, în special atunci când vine vorba de îmbunătățirea rolului asistenților medicali și al farmaciștilor.

–        Ciclul de viață al medicamentelor dezvăluie o posibilitate largă de cooperare a statelor membre în asigurarea unor terapii sigure, eficiente și accesibile, de la cheltuieli raționale la prescrierea responsabilă.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: