Politici de Sanatate

Starea sănătății în UE în vremea pandemiei

20 noiembrie
13:27 2020
Starea sănătății în UE în vremea pandemiei

Comisia Europeană și OCDE au lansat raportul comun „Sănătatea pe scurt: Europa 2020”, care oferă o analiză aprofundată a răspunsului țărilor europene la pandemia COVID-19 folosind cele mai recente date disponibile.

Deoarece majoritatea țărilor europene se află în prezent în mijlocul unui al doilea val de pandemie, „Sănătatea pe scurt: Europa 2020” prezintă o evaluare preliminară a eficacității măsurilor de limitare și atenuare a COVID-19 a țărilor europene, capacitatea sistemelor de sănătate, strategii de testare, măsuri pentru protejarea grupurilor vulnerabile și continuitatea îngrijirii pacienților non-COVID. Raportul oferă factorilor de decizie la nivel politic dovezi de înaltă calitate din care pot fi învățate lecții valoroase. Acesta este, totodată, și o bază pentru a dezvolta intervenții politice mai eficiente și pentru a construi reziliența sistemului de Sănătate atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. În plus față de capitolul de evaluare a rezistenței țărilor la criza COVID-19, ediția din 2020 a raportului redă o evaluare a impactului poluării aerului asupra sănătății cetățenilor UE. Estimările arată că pierderile economice și de bunăstare anuale cauzate de poluarea aerului sunt de aproape 600 miliarde euro în întreaga UE.

Deși calitatea aerului s-a îmbunătățit în ultimii ani, concentrația medie de particule fine (PM) este încă peste liniile directoare ale OMS în majoritatea statelor membre ale UE. Raportul oferă, de asemenea, analize comparative ale stării de sănătate, factorilor de risc, cheltuielilor de sănătate, calității și accesului la îngrijire în 36 de țări europene.

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: