Politici de Sanatate

Spitalul Monza și-a propus să intre în top 4 operatori de servicii medicale private din România

10 noiembrie
12:14 2015
Spitalul Monza și-a propus să intre în top 4 operatori de servicii medicale private din România

O prezență relativ tânără în piața serviciilor medicale private din România, Spitalul Monza s-a dezvoltat rapid ca un centru de excelență în chirurgie cardiovasculară, datorită echipei de top pe care a atras-o și a intervențiilor unice efectuate. Pe măsură ce s-au dezvoltat și alte secții, specialitățile inimii au fost integrate în Cardiac Center. A urmat, în octombrie 2013, lansarea Cardiopediatric Center — singurul centru din România cu servicii integrate dedicat afecțiunilor inimii la copii, care astăzi are o rată de succes a intervențiilor de 100%. În februarie 2014, a fost lansat Brain Institute — un centru specializat în neurochirurgie. Despre provocările zilnice și despre perspective, dar și despre medicii pe care îi formează cu sprijinul echipei medicale din Grupul Policlinico di Monza, ne vorbește Carmen Drăgan — președintele Centrului Medical “Policlinico di Monza“ din București.

Spitalul Monza și-a consolidat în anii care au trecut poziția în piața serviciilor medicale private din România. Cum au fost acești ani, din punctul de vedere al provocărilor, dar și al satisfacțiilor?

Au fost ani frumoși, datorită entuziasmului cu care am construit împreună cu echipa acest proiect. Să construiești un spital de la zero este o operă importantă. Înseamnă mult suflet, mult entuziasm și un mare număr de nopți nedormite. Am fost perseverenți, am muncit mult, iar principiile de la care am plecat și cu care am dorit să ne remarcăm influențează astăzi piața serviciilor medicale private. Intrarea în topul primilor operatori de servicii medicale private din România într-un timp atât de scurt, dar mai ales cuvintele frumoase pe care pacienții noștri ni le lasă atunci când părăsesc Spitalul Monza reprezintă cea mai mare satisfacție.

Care sunt indicatorii care fac Spitalul Monza sa fie alegerea nr. 1 pentru unii dintre pacienții români?

Politica serviciilor, crearea unui nou sistem de îngrijiri medicale, serviciile de calitate, o cultură organizațională diferită — sunt indicatorii care îi determină pe pacienți să revină și să recomande Spitalul Monza. Dar cel mai important este capitalul uman — medicul. Din moment ce pe cel mai bun chirurg cardiac îl găsiți numai la Spitalul Monza, este clar că pacientul ne va socoti prima lui opțiune. Calitatea actului medical este evident strâns legată de profesionalismul și de pregătirea medicului, dar și de atenția acestuia pentru pacient.

Cardiopediatric Center s-a dezvoltat cel mai mult în anii aceștia, atât din punctul de vedere al echipei medicale, cât și din cel al intervențiilor realizate. Care este povestea lui?

Cardiopediatric Center este unul dintre proiectele noastre de suflet. Acest centru a fost creat, în primul rând, pe fondul unei necesități asidue pe piața serviciilor medicale și nu numai în privat. În țara noastră, copiii cu malformații congenitale cardiace nu au prea multe șanse de tratament, de aceea, în parte, aleg să plece în alte țări. Astfel că, împreună cu Fundația Policlinico di Monza și cu alte organisme care ni s-au alăturat, sponsorizăm cazuri sociale de copii care nu au altă șansă. Mai mult, fundații internaționale ne-au ales drept centru de referință pentru tratarea copiilor cu malformații congenitale, datorită standardelor ridicate și condițiilor de nivelul centrelor europene, la prețuri de cinci ori mai mici. Avem doi chirurgi cardiaci de renume, dr. Mircea Cotul și dr. Eugen Săndică, și un specialist de reanimare pregătit să trateze copiii — dr. Antonela Mureșan.

V-ați propus încă de la început să le creați medicilor români un mediu propice dezvoltării lor profesionale acasă, în țara lor. Există cazuri în care medici români au ales să revină în România, de când ați deschis spitalul?

O bună parte dintre medicii români s-a întors în țară datorită centrelor noi deschise, care le-au putut oferi condițiile de lucru din spitalele din Occident, unde s-au format. Apartenența la un grup internațional, precum Policlinico di Monza, este un avantaj de care suntem foarte mândri și pe care îl purtăm ca pe un blazon. Este un avantaj în primul rând pentru personalul medical, care are ocazia să colaboreze cu medici reputați din Italia.

Valoarea Grupului din care facem parte ne-a ajutat în formarea medicilor mai tineri, între Spitalul Monza și clinici precum San Gaudenzio și Policlinico di Monza fiind o comunicare permanentă. Se discută cazuri complicate și, la nevoie, medicii italieni vin la București pentru a ne acorda sprijin. De pildă, prof. dr. Pier Paolo Zanetti — specializat în tratarea chirurgicală a sindromului Marfan, se ocupă de formarea unei echipe de medici mai tineri din spitalul nostru. Astfel, ne aliniem la standardul profesional al centrelor de renume din străinătate și ne dezvoltăm ca un centru de referință capabil să trateze afecțiuni complicate, prin tehnici de nișă. De asemenea, prof. dr. Paolo Ferrazzi, specialist în tratamentul chirurgical al cardiomiopatiei hipertrofice obstructive, împărtășește propria tehnică chirurgicală medicilor chirurgi din Spitalul Monza, vizând un alt segment de pacienți pe care îi vom putea aborda doar noi, ca unic centru. Astăzi, primesc frecvent multe cereri din partea medicilor români reputați, care doresc să se întoarcă după 10 sau 12 ani în România și aleg spitalul nostru. Pe unii dintre ei i-am și asimilat.

Aveți pregătite noutăți și pentru pacienții Spitalului Monza?

Până la finele anului 2015 avem în plan să lansăm două noi centre în cadrul Spitalului Monza: un centru de urologie și un centru complex de tratament endoscopic al bolilor gastroenterologice. În cadrul centrului de urologie se vor trata, prin tehnici moderne și cât mai puțin invazive, patologii urologice atât la bărbați, cât și la femei. Centrul de endoscopie va fi lansat cel târziu în decembrie și va trata afecțiuni gastroenterologice, cu o echipă complexă de specialiști în endoscopie digestivă, chirurgie generală, oncologie, având la dispoziție cea mai nouă tehnologie.

Împreună cu prof. dr. Ferrazzi, vom dezvolta în curând și un centru dedicat tratamentului cardiomiopatiei hipertrofice obstructive, în baza studiilor de caz tratate de către dânsul împreună cu medicii noștri din spital.

Cum vedeți următorii doi ani pentru piața în care activați și cum estimați că se va situa Spitalul Monza aici, în această perioadă?

Piața serviciilor medicale private este foarte efervescentă, iar în următorii doi ani vor fi câteva schimbări majore. Marii operatori de servicii medicale private mizează pe creștere, fiind în continuă expansiune. Așteptarea noastră este să ne clasăm între primii patru operatori de servicii medicale private, alături de marii jucători din piață, și să încheiem anul cu o cifră de afaceri de 12 milioane de euro.

Primesc frecvent multe cereri din partea medicilor români reputați, care doresc să se întoarcă după 10 sau 12 ani în România și aleg spitalul nostru

Până la finele anului 2015 avem în plan să lansăm două noi centre în cadrul Spitalului Monza: un centru de urologie și un centru complex de tratament endoscopic al bolilor gastroenterologice

Florina Badea

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: