
Centrele regionale de tratament HIV/SIDA au transmis, în cadrul unei conferințe, că sunt multe cazuri în care fondurile alocate bolnavilor nu ajung până în luna august a acestui an.
”Bugetul programului de tratament HIV încă nu este alocat pentru tot anul 2022. Multe spitale nu ajung în luna august cu tratamentul și, în plus, mai apar și probleme birocratice sau de neînțelegere a aspectelor ce țin de cheltuirea banilor. Sunt spitale care deși au bani alocați pentru trimestrul IV, nu vor să angajeze fondurile mai devreme, astfel încât să nu existe discontinuități în tratament. De mulți ani solicităm ca alocarea bugetară să fie făcută în funcție de nevoile spitalelor. Sunt unități care au nevoie de un buget suplimentar, de o bază de calcul diferită de ceea ce li s-a alocat până acum”, a afirmat Iulian Petre, director executiv Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) .
Alte problemele semnalate atât de pacienți, cât și de medicii lor, sunt lipsa accesului la analizele specifice (situație întâlnită la Iași), întreruperi ale tratamentelor (Bihor și Brașov), lipsa programelor de prevenire (PREP- profilaxie pre-expunere), imposibilitatea accesului în spitalele de boli infecțioase a bolnavilor de HIV/SIDA din cauza pandemiei de COVID-19, precum și scăderea drastică a numărului de teste efectuate în ultimii doi ani. Potrivit dr. Mariana Mărdărescu, coordonator al Compartimentului de Monitorizare și Evaluare a Infecției HIV/SIDA în România- INBI ”Matei Balș, în ultimii doi ani testarea a scăzut cu aproximativ 40%, iar cazurile nedepistate în perioada pandemică se vor vedea abia acum.
”Sunt multe cazuri de infecție HIV în populație care nu sunt testate. Oamenii încă se tem de spitale și trebuie construite servicii de testare care să convingă populația să vină”, a mai spus Iulian Petre.
Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA în România (www.cnlas.ro), la 31 decembrie 2021 erau în viață 17.271 persoane infectate HIV în România. În anul 2021 au fost diagnosticate 559 cazuri noi de infecție HIV în România, din care 76% bărbați și 24% femei. Căile de transmitere frecvente în cazul persoanelor diagnosticate în 2021 sunt: sex neprotejat (heterosexual)- 58,8%, sex neprotejat (bărbați care fac sex cu alți bărbați) -30, 6%, consumatori de droguri injectabile – 8,4%.
Reducerea noilor infecții și educația pentru sănătate
Pandemia de COVID-19 ne-a învățat multe lecții, una dintre acestea fiind necesitatea de a asigura furnizarea continuă a serviciilor de îngrijire a sănătății de rutină, în ciuda unor priorități concurente.
”Persoanele afectate de HIV trebuie să rămână în centrul acțiunilor noastre, indiferent de circumstanțe și context. Astăzi asistăm la progrese substanțiale în tratamentul acestei boli, care oferă pacienților o speranță de viață egală cu a unei persoane neinfectate. Dar rămâne această nevoie de a maximiza resursele, tocmai pentru a reduce noile infecții și, în primul rând, pentru a reduce disparitățile sociale și de acces la îngrijiri, combinând prevenția, căreia trebuie să-i dăm o mai mare importanță, cu tratamentul și cu testarea. Diagnosticarea precoce a infecției este esențială pentru a controla evoluția ulterioară a bolii și transmiterea la persoane sero- negative. Este important să susținem investiția în educația pentru sănătate, să vorbim mai mult despre HIV/SIDA la nivel național. Sunt necesare strategii care să urmărească inclusiv educarea populației generale”, a declarat conf. dr. Diana Păun, consilier prezidențial, departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.
Procedură de achiziție centralizată pentru 60 de medicamente
Ministerul Sănătății este în faza finală de aprobare a noii Strategii Naționale HIV/SIDA.” De 15 ani nu a mai fost aprobată o astfel de strategie. Documentul a fost realizat în colaborare cu Unitatea tehnică de management a programului de la Insitutul Matei Balș. O nevoie pe care o avem în program se referă la găsirea unei soluții astfel încât această Unitate să facă efectiv managementul programului și să ne furnizeze din timp date necesare, propuneri pentru a putea face o alocare corespunzătoare de fonduri (care să fie utilizate în mod similar de toate centrele sau să fie posibile schimburile între centre ori suplimentări în cazul unei rectificări bugetare”, a anunțat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Bugetul alocat pentru programul național de prevenire, control și supraveghere HIV/SIDA este, pentru anul 2022, de 289.992.000 lei. ”Ministerul Sănătății are în derulare o procedură de achiziție centralizată pentru un număr de 60 de medicamente necesare în tratamentul bolnavilor cu infecție HIV/SIDA. Procedura a fost deja lansată, acum este în faza de elaborare a caietului de sarcini. În lista medicamentelor se regăsește și o combinație de patru terapii antiretrovirale. Pentru a nu exista discontinuități în asigurarea tratamentului la nivelul unităților sanitare, s-au trimis comunicări în care s-a solicitat ca, până la expirarea valabilității acordurilor cadru vechi, să se încheie contracte subsecvente care pot depăși termenul de valabilitate al acordurilor. După expirarea termenelor de valabilitate a contractelor subsecvente, unitățile pot încheia achiziții proprii centralizate”, a anunțat Mădălina Nițulescu, reprezentant al Serviciului Programe de Sănătate din cadrul Ministerului Sănătății.
Valentina Grigore