Politici de Sanatate

Soluțiile digitale pot face serviciile medicale mai ușoare și mai echitabile

20 noiembrie
15:57 2019
Soluțiile digitale pot face serviciile medicale mai ușoare și mai echitabile

Andrzej Rys, directorul Comisiei Europene responsabil cu sistemele de sănătate, produsele medicale și inovația în cadrul Direcției Generale  pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor a explicat în cadrul unei conferințe de presă care sunt beneficiile și oportunitățile digitalizării, dar și care sunt provocările acesteia. El a explicat faptul că digitalizarea contribuie la asigurarea continuității îngrijirii pentru persoanele care călătoresc peste granițe, și, la fel de important, oferă tuturor pacienților aceeași șansă de a primi îngrijiri de calitate, indiferent unde locuiesc.

Aceasta este și frumusețea rețelelor europene de referință care permit pacienților cu boli rare să primească sfaturi de la specialiști din întreaga Europă fără să fie nevoiți să călătorească – pot primi consultări virtuale printr-o platformă la nivelul UE. Cunoașterea călătorește, nu pacientul.

Digitalizarea ajută sistemele de sănătate să treacă de la a fi centrat pe spital la a fi mai comunitar și integrat. Instrumentele de îngrijire digitală pot reduce nevoia de consultări față în față, de exemplu, permițând pacienților să efectueze controale de rutină acasă. Instrumentele digitale pot ajuta, de asemenea, la o mai bună utilizare a datelor privind sănătatea în cercetare, promovând inovația și dezvoltând noi terapii.

În 2018, Comisia a adoptat un plan în trei părți pentru transformarea digitală a sănătății și îngrijirii pe piața unică digitală. Primul pilon promovează un acces mai bun la schimbul de date privind sănătatea cetățenilor. Cinci state membre, în curând șapte, au început să facă schimb de date privind sănătatea pacienților dincolo de granițele dintre farmacii (ePrescripții) și spitale pentru cazuri de urgență (fișa medicală); Alți 15 sunt așteptați să facă acest lucru până în 2021. Și anul trecut, Comisia a adoptat o Recomandare privind un format de schimb de înregistrări în domeniul sănătății europene pentru a extinde setul de date incluse în rezumatul pacienților, astfel încât să includă teste, imagini și scrisori medicale.

Al doilea pilon îmbunătățește schimbul de date în scopuri de cercetare. „Declarația unui milion de genomi” este un exemplu bun, în care 21 de state membre s-au angajat să construiască o cohortă de cercetare de cel puțin un milion de secvențe genomice. Al treilea pilon încurajează mai multe persoane să folosească tehnologia digitală de sănătate și își propune să-și sporească cunoștințele și abilitățile digitale. De asemenea, încearcă să stabilească principii comune pentru validarea și certificarea tehnologiei medicale și promovează schimbul de bune practici.

Andrzej Rys a adăugat că ar fi de dorit ca toată lumea să se bucure de beneficiile digitalizării, dar nu cu costul vieții private. Acesta este motivul pentru care Regulamentul general privind protecția datelor este în prezent aplicat în toate statele membre. În prezent, analizăm modul în care se aplică în statele membre, în special în această zonă foarte sensibilă a sănătății.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: