Politici de Sanatate

Soluţii pentru dispariţia medicamentelor de pe piaţă

07 martie
14:22 2016
Soluţii pentru dispariţia medicamentelor de pe piaţă

Criza medicamentelor, cu care se confruntă aproape un milion de bolnavi cronici, a determinat factorii de decizie din domeniu – producători, distribuitori, farmacişti şi autorităţi – să caute soluţii pentru a combate dispariţia a numeroase substanţe de pe piaţă.

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a organizat luni, în colaborare cu platforma cursdeguvernare.ro, masa rotundă ,,Medicamentele şi preţurile lor: Cercul vicios de care depinde viaţa pacienţilor”. Participanţii la dezbatere au susţinut modificarea Ordinului 75/2009, care stabileşte preţurile la medicamente şi stipulează că acesteatrebuie să fie cu 35% mai ieftine decât minimul european. “Preţul cel mai mic nu înseamnă neapărat o economie pentru sistemul de sănătate. Trebuie amânată aplicarea Ordinului 75 şi trebuie format un grup de lucru, în care să fie incluşi toţi cei implicaţi, care să discute şi să găsească soluţii sustenabile”, a declarat prof. univ. dr. Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.

O altă modificare susţinută de mare parte dintre cei prezenţi la masa rotundă a fost prelungirea Ordinului 456/2013, care interzice exporturile paralele de medicamente. Potrivit dr. Marius Tanasă, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, după dispariţia interdicţiei anumite medicamente au început să plece spre alte ţări, iar acest fenomen trebuie stopat, însă cu grijă. “Ca să intrezicem exporturile paralele de medicamente, de fapt comerţul intracomunitar, trebuie să notificăm Comisia Europeană şi să explicăm motivele pentru care o facem. În caz contrar, riscăm proceduri de infringement şi vom plăti cu toţii”, a atras atenţia dr. Tanasă.

O soluţie pentru stoparea exportului medicamentelor a oferit-o Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). “Putem obliga producătorii şi distribuitorii să păstreze în ţară, în permanenţă, anumite cantităţi de medicamente- un fel de rezerve. Însă trebuie să avem mare grijă şi să stabilim foarte clar acest lucru, pentru a respecta regulile concurenţei”, a  declarat dr. Vasile Ciurchea.

În completarea lui a venit conf. univ. dr. Florin Buicu, preşedinte al Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, care a explicat că interzicerea exporturilor paralelele se poate face prin includerea producătorilor, distribuitorilor şi a farmaciştilor în reglementările privind obligaţia de serviciu public. “Aceasta ar însemna că toţi actorii din lanţul de distribuţie ar fi obligaţi să pună pe piaţă o anumită cantitate de medicamente care să acopere nevoile bolnavilor în cel mai scurt timp. Au voie să şi exporte medicamente, dar mai întâi să asigure necesarul naţional”, a completat Florin Buicu.

Toate aceste propuneri vor fi discutate, în perioada următoare, şi cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, urmând a se găsi cea mai bună variantă care poate stopa criza medicamentelor. În momentul de faţă, aproximativ un milion de bolnavi cronici nu mai găsesc medicamentele necesare sau le procură cu o întârziere şi de trei luni. Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) derulează, de la începutul lunii martie, campania ″Stop dispariției medicamentelor din România″, care își propune să aducă în atenția autorităților și opiniei publice tot mai multe cazuri de pacienți care nu au acces la tratament.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: