Interviu cu Jorge Ruiz Benecke, președinte Local American Working Group (LAWG)
Accesul rapid al pacienților la tratamente inovatoare care nu sunt momentan compensate în România reprezintă o șansă la un tratament eficient, o modalitate de a reduce presiunea asupra sistemului de sănătate și asupra bugetului de stat, contribuind la creșterea economică. Însă trebuie găsite fonduri sau soluții eficiente pentru ca pacienții să aibă acces mai rapid la aceste terapii.
Rata de mortalitate evitabilă în România este de peste trei ori mai mare decât media UE pentru bărbați și de două ori media UE pentru femei. Cum se pot schimba aceste statistici?
Raportul Comisiei Europene atrage atenția, într-adevăr, asupra acestei situații îngrijorătoare. Împreună putem contribui la schimbarea acestei situații prin crearea unui fond prin care pacienții români vor beneficia de accesul în timp util la terapii inovatoare care pot salva vieți. Fondul de Inovație pentru Medicamente este o inițiativă susținută de Local American Working Group. Accesul selectiv la medicamente inovatoare ar putea reduce mortalitatea, ar putea îmbunătăți calitatea vieții, ar putea scădea nevoia de asistență medicală și ar putea conduce la reduceri de costuri pe termen mai lung.
În contextul actual, care generează o presiune multi-sistemică majoră, accesul rapid al pacienților la tratamente inovatoare care nu sunt momentan compensate în România este cu atât mai important cu cât reprezintă o șansă la un tratament eficient, o modalitate de a reduce presiunea asupra sistemului de sănătate și asupra bugetului de stat, contribuind la creșterea economică. Construirea unui fond de inovație în domeniul sănătății pentru medicamente, care să ofere pacienților români acces rapid și timpuriu la medicamente inovatoare, este, în opinia mea, o oportunitate semnificativă care generează noi perspective atât pentru pacient, printr-o reintegrare socială mai rapidă, cât și pentru sistemul de sănătate, prin reducerea presiunii financiare.
Tratamentele inovatoare pot reprezenta, pentru mulți pacienți, o șansă la viață. Cum putem îmbunătăți accesul pacienților la acestea?
Credem cu tărie că o societate mai sănătoasă trăiește și rămâne activă mai mult timp, continuând să contribuie la dezvoltarea economică a unei țări. Ambiția noastră este de a ridica standardele de îngrijire pentru pacienții români la nivelul Uniunii Europene prin identificarea unor soluții menite să ofere acces la inovație în timp util prin intermediul Fondului de Inovație pentru Medicamente. Acest fond este un buget dedicat accesării timpurii pe perioadă limitată (până la rambursare) a medicamentelor inovatoare.
Fondul de Inovație nu este un sistem alternativ de rambursare la sistemul actual, ci un sistem de compensare anticipată, prin care medicamentele inovatoare pot fi puse la dispoziția pacienților până la finalizarea formalităților pentru includerea acestor medicamente în sistemul actual de rambursare.
Studiul recent efectuat de Office of Health Economics (OHE) recomandă ca Fondul să fie administrat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), iar Agenția Națională pentru Medicamente și Dispozitive Medicale din România (ANMDMR) să fie responsabilă pentru procesul de evaluare a eligibilității medicamentelor. Responsabilitățile administrative și termenele pentru evaluare ar trebui dezvoltate în colaborare cu toți partenerii implicați și ar trebui coordonate în raport cu infrastructura și capacitățile actuale. În plus, trebuie investigat și dezvoltat un cadru legislativ pentru implementarea fondului. Din discuțiile cu experți am primit mesajul și încurajarea de a continua abordarea noastră, de a accelera acest proces și de a demonstra că împreună putem face diferența pentru pacienții din România. Fondul de Inovație pentru Medicamente nu ar fi singura soluție pe care o luăm în considerare, se fac eforturi în ceea ce privește prevenția, se fac eforturi pentru diagnosticarea precoce. Fondul de Inovație poate fi o resursă valoroasă pentru a sprijini o societate activă, fiind o inițiativă menită să sprijine eforturile de prevenire, contribuind în același timp la veniturile statului și la economie.
Inovația costă bani, iar statul român nu are cum să aloce fonduri suplimentare pentru terapii, mai ales în actualul context pandemic. Ce surse alternative de finanțare se pot găsi pentru medicamentele inovatoare?
Fondul de Inovație necesită o colaborare eficientă pe termen mediu și pe termen lung a tuturor actorilor din mediul public-privat, pentru a coordona și implementa mai bine programul la nivel național. Grupul de lucru pentru experți în sănătate LAWG recomandă ca posibile surse de finanțare pentru acest program de ex., dar fără a se limita la acestea: fonduri publice, direcționarea impozitelor colectate în numele sănătății de la populație (de exemplu, accize), contribuția deținătorilor de autorizații de punere pe piață (DAPP), sponsorizări de la entități private, posibilitatea restricționării excepțiilor de la plata contribuțiilor pentru sănătate (de exemplu, persoane cu venituri peste anumite praguri).
de Valentina Grigore