În cadrul mesei rotunde desfășurate la Palatul Parlamentului, Comisia pentru Sănătate Publică din Senat i-a invitat la dialog pe cei care decid în sistemul sanitar și pe reprezentanții companiilor farmaceutice, pentru a găsi soluții care să faciliteze accesul pacienților la terapii de ultimă generație.
Evenimentul, organizat în parteneriat cu Șerban & Musneci Associates și cu suportul Ambasadei Italiei în România, a adus față în față reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Guvernului României, Parlamentului, Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Agenției Naționale a Medicamentului, Ministerului Finanțelor Publice, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Autorității Naționale pentru Protecția Datelor, medici și reprezentanți ai companiilor farmaceutice partenere în organizarea evenimentului: Janssen, companie farmaceutică a Johnson & Johnson, Amgen, Bristol-Myers Squibb, Roche.
S-au discutat modele de bună practică utilizate în statele Uniunii Europene, cu focus particular pe acordurile de partajare a riscurilor financiare încheiate între autoritățile plătitoare și companiile farmaceutice, acorduri numite generic scheme de acces. Aceste scheme, care includ acordurile tip cost-volum/cost-volum-rezultat, presupun o împărțire a costurilor și a responsabilităților între companiile farmaceutice și casele de asigurări de sănătate. În cadrul statelor europene, sistemul implementat în Italia de peste 12 ani este recunoscut ca având eficiență și aplicabilitate mărite. Din dorința de a face cunoscut acest sistem care aduce beneficii directe și măsurabile atât pentru pacienți, cât și pentru sistemul bugetar, la masa rotundă au fost invitați experții care au dezvoltat și implementat în Italia schemele de acces facilitat, Nello Martini – fost președinte al Agenției Italiene a Medicamentului și Maurizio Ortali, actual Project Manager CINECA.
Acest eveniment face parte dintr-un amplu proiect care își propune facilitarea schimbului de experiență cu țările europene pentru a identifica soluții pe termen lung pentru creșterea accesului pacienților la tratamente inovatoare. S-a discutat despre importanța finanțării eficiente a inovației, despre actualizările legislative necesare derulării eficiente a contractelor cost-volum / cost-volum rezultat și a studiilor nonintervenționale, fiind exprimate atât punctul de vedere al autorităților, al societăților medicale din România, cât și cel al companiilor farmaceutice.
Reprezentanții autorităților au analizat, alături de experții italieni, oportunitatea dezvoltării și implementării schemelor de acces facilitat în sistemul de sănătate din România. Iată câteva declarații făcute de aceștia în cadrul evenimentului:
Laszlo Attila,
Președintele Comisiei pentru Sănătate Publică, Senatul României
„Avem un termen relativ scurt, încercăm să găsim soluții cât mai rapide pentru trimestrele 3, 4 și să pregătim sustenabilitatea cu schimbările majore care se impun pentru anul 2018 nu numai în domeniul schemelor de acces facilitat, ci și în alte domenii”.
Florian Buicu,
Președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie, Camera Deputaților
„Avem nevoie de inovație și asta va trebui pentru bolile rare, pentru partea de medicamente orfane, să dăm posibilitatea pacienților să beneficieze de tratament. Exemplul din Italia și alte exemple sunt bine-venite”.
Diana Loreta Păun,
Consilier de stat în Administrația Prezidențială, Departamentul Sănătate Publică
„Este clar că preocuparea în zilele noastre este aceea de a avea sisteme de sănătate sustenabile, iar țara noastră trebuie să se alinieze acestei traiectorii. Exemplele de bune practici sunt de un real folos, mai ales că, în cazul de față, vorbim despre un sistem testat care și-a dovedit eficiența în Italia. Întrebarea căreia trebuie să îi găsim răspunsul este: tehnic vorbind, cum putem adapta acest model contextului nostru național?”.
Tibor Ioan Pentek,
Consilier de stat, Cancelaria Primului Ministru
„Cred că este foarte important pentru noi toți că ne-am așezat la aceeași masă, e un început. O prioritate a acestui Guvern, așa cum este și în Planul de Guvernare, este actualizarea listei medicamentelor, unde bineînțeles cele inovative sunt incluse și sunt foarte importante”.
Corina Pop,
Secretar de stat, Ministerul Sănătății
„În România, pentru implementarea HTA și pentru a avea HTA eficient care să ajute la contractele pentru diverse medicamente inovatoare și nu numai, este nevoie de date de statistică importante pe care abia acum începem să le colectăm”.
Nello Martini,
fost președinte al Agenției Italiene a Medicamentului
„Atât în Europa, cât și în SUA, este larg acceptată acum ideea că Schemele de Acces Facilitat sunt parte a acordurilor dintre sistemele de sănătate și companiile farmaceutice. Din experiența mea și conform dezbaterilor pe tema identificării de soluții din literatura de specialitate, acesta este singurul mod prin care pot fi împărtășite inovația și sustenabilitatea economică.”
Marian Burcea,
Președinte CNAS
„Avem un sistem informatic la CNAS destul de performant. El comportă și îmbunătățiri: soluții tehnice, discuții, cadrul legislativ, trebuie să începem dezvoltarea registrelor.”
Oana Mocanu,
Director CNAS
„Susținem implementarea registrelor de medicamente. Ele colectează informații clinice care ajută finanțatorul să evalueze dacă există o valoare adăugată, dacă se obține ceva sau dacă se poate negocia în alte condiții. Ele ajută și autoritatea de HTA, care și ea, la rândul ei, poate să facă o reevaluare a condițiilor prin care acel medicament a fost inclus în listă.”
Christian Rodseth,
Managing Director Janssen Romania
„În România, contractele de tip cost-volum, cost-volum rezultat au constituit primii pași în îmbunătățirea accesului pacienților la medicamentele de care au nevoie cel mai mult. Schemele de acces facilitat reprezintă instrumente care pot continua această tendință pozitivă, oferind posibilitatea de a asigura accesul pacienților la medicamente inovative într-un ritm rapid, susținând în același timp eficiența sistemului de sănătate. Astfel de scheme sunt deja implementate în mai multe țări din Europa Centrală și de Vest, ele dovedindu-și deja potențialul de a contribui la accesul sustenabil al pacienților la tratamente inovative, precum și la economia sistemului de sănătate.”
Roberto Musneci,
Senior Pharma Expert
„Nu există succes comercial fără a avea succes în a asigura sustenabilitate pentru autoritățile statului și fără a furniza pacienților medicamentele de care au nevoie.”
Printre concluziile evenimentului se numără faptul că introducerea în sistemul legislativ românesc a schemelor de acces facilitat ar permite accesul mai multor pacienți la tratamente noi fără a fi generate costuri suplimentare pentru bugetul de sănătate. Preluarea modelului italian este posibilă prin semnarea unui acord interstatal de transfer gratuit a platformei electronice, nefiind necesară asumarea de costuri de mentenanță ale sistemului din fonduri publice, acestea urmând a fi asumate de către companiile farmaceutice.
de Roxana Maticiuc