Politici de Sanatate

Sistemul de sănătate poate fi îmbunătățit prin politici mai bune de finanțare

08 mai
09:00 2015
Sistemul de sănătate poate fi îmbunătățit prin politici mai bune de finanțare

Peste 50 de specialiști în domeniul politicilor de finanțare a sistemului sanitar din 25 de țări din regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății au luat parte la cea de-a cincea ediție a Cursului “Health Financing”, desfășurat la Barcelona, între 16 și 20 martie 2015. Construit în jurul conceptului de acoperire universală de sănătate, evenimentul a analizat modalitățile de îmbunătățire a performanțelor sistemului de sănătate prin politici mai bune de finanțare în domeniul sănătății. De asemenea, au fost identificate o serie de probleme cheie cu care statele membre se confruntă în implementarea sustenabilă a acoperirii universale de sănătate, având în vedere contextul economic dificil.

Cursul interactiv a fost organizat în jurul problemelor de cheie legate de colectarea veniturilor, metodele de prevenire, de cumpărare și de obținere a beneficiilor. Au fost prezentate, în mod sistematic, instrumentele de politici sanitare și impactul acestora asupra protecției financiare, echității, eficienței, calității asistenței medicale și transparenței din domeniul sanitar.

Una dintre provocările la care au fost supuși participanții la cursul din acest an a fost să realizeze o reformă structurală reală, într-o anumită țară.

„A fost cu adevărat una dintre cele mai plăcute părți a cursului. A trebuit să punem în aplicare, într-un caz real, partea teoretică, iar acest lucru a fost deosebit de interesant. Oamenii chiar au contribuit și a fost chiar distractiv. Sunt foarte fericit că am participat la acest curs”, a declarat Panagiotis Papadopoulos, consilier știintific în Parlamentul Greciei.

În opinia secretarul de stat pentru sănătate din Republica Moldova, Nicolae Jelamschi, marele beneficiu al cursului îl reprezintă șansa de a împărtăși experiențe și de a învăța ce fac alte state în ceea ce privește acoperirea universală de sănătate și protejarea cetățenilor de efectele crizei financiare: “Aceste experiențe pot fi extrem de utile în îmbunătățirea calității sistemului  sanitar din Republica Moldova”.

A cincea ediția a Cursului “Health Financing” a fost organizată de Biroul din Barcelona pentru consolidarea sistemelor de sănătate din cadrul OMS, în parteneriat cu echipa organizației pentru politici de finanțare a sănătății. Acesta a reunit oficiali guvernamentali, manageri și experți din domeniul asigurărilor de sănătate, precum și reprezentanți ai instituțiilor de sănătate publică, universități și organizații internaționale.

Sursa: www.euro.who.int

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: