Cancerul de sân și de col uterin reprezintă o povară mare pentru toate sistemele de sănătate. Din păcate, comunitatea globală nu depune suficiente eforturi pentru a reduce povara cancerului. Există încă numeroase probleme în ceea ce privește diagnosticarea precoce a femeilor și accesul la tratament, capitole care trebuie abordate prin politici de sănătate clare și eficiente, consideră dr. Jo Anne Zujewski, de la Institutul Național de Cancer din Maryland, Statele Unite ale Americii.
Ce anume ar trebui îmbunătățit urgent în acest domeniu?
Sunt câteva aspecte și aș începe cu îmbunătățirea educației și conștientizării în rândul populației generale, dar și în rândul cadrelor medicale. Uneori, femeile știu că au o problemă cu sânii, dar nu caută ajutor pentru că fie sunt stigmatizate sau le este jenă de acest lucru, fie le este frică să nu fie marginalizate. Furnizorii de servicii medicale trebuie să fie conștienți și să întrebe dacă sunt probleme, să examineze sânii unei femei și să o îndrume pentru a beneficia de tratament. În ceea ce privește sistemul de sănătate, acesta trebuie să fie capabil să gestioneze femeile care au probleme. Este important ca femeile să fie diagnosticate precoce, dar trebuie și să ai garanția că le poți oferi acestora tratamentul adecvat, astfel încât să le salvezi viața. Trebuie să facem aceste tratamente accesibile pacientelor.
În România, costul mediu al tratamentului de cancer pentru o lună, per persoană, se ridică la 5.000 de euro, ceea ce înseamnă destul de mult…
Da, este o sumă mare, dar uneori costurile cancerului pot fi reduse. Există medicamente foarte scumpe, dar și medicamente ieftine, iar acestea sunt pe lista medicamentelor esențiale a Organizației Mondiale a Sănătății. Deci, costul pentru o medicație eficientă poate varia destul de mult și cred că unul dintre lucrurile pe care sistemele de sănătate trebuie să le facă este să înțeleagă că a scoate o femeie din câmpul muncii și a o trata pentru un cancer avansat, ceea ce se întâmplă atât de des, presupune un cost și mai mare. Cost eficient înseamnă să ai în vedere imaginea de ansamblu și să tratezi din timp persoana, astfel încât să o poți reda societății și familiei când aceasta poate contribui activ.
Știu că în State problema cost-eficienței medicamentelor oncologice este aprig dezbătută, având în vedere că prețurile acestor medicamente au devenit extrem de mari…
Da, vorbim de costuri mari, dar nu trebuie să fie așa. Un lucru la care țin foarte mult este următorul: intervențiile simple, timpurii sunt eficiente și salvează vieți – chirurgia, radioterapia și anumite medicamente ieftine care sunt eficiente de mai bine de 15 ani. Când începi să adaugi noi terapii și noi metode de diagnosticare, costurile explodează. Din păcate, acestea nu oferă neapărat și o îmbunătățire a sănătății. De aceea cred că este atribuția sistemelor de sănătate să caute soluții pentru tratamente eficiente la prețuri accesibile.
În multe țări, printre care și România, se vorbește exact de nevoia de a avea acces la cele mai noi tratamente și există o mare presiune pentru aprobarea acestora…
Nu cred că este vorba de cele mai noi tratamente, ci de cele mai eficiente. Unele tratamente relativ vechi sunt în continuare foarte eficiente. Doar 20% din femei au rezultate pozitive pentru cancerul de sân HER2, iar celelalte 80% pot fi tratate eficient prin terapie hormonală sau chimioterapie, care nu sunt atât de costisitoare. Chimioterapia se folosește încă din anii ’70, deci nu este vorba despre cele mai noi tratamente, ci de utilizarea celor mai eficiente la un cost accesibil. Sunt convinsă că aceste opțiuni există. Problema în numeroase societăți este că așteptăm prea mult pentru a interveni. Intervenția precoce poate presupune anumite costuri pe termen scurt, însă aduce economii pe termen lung, având în vedere costurile generate de scoaterea persoanei respective de pe piața muncii.
Practic, prima măsură care ar trebui luată pentru a îmbunătăți lucrurile în România este aceea de a intensifica prevenția?
În cazul cancerului de sân, mesajul care ar trebui transmis este să adoptăm o viață sănătoasă și să depistăm cazurile cât mai precoce! Trebuie încurajată dieta sănătoasă și activitatea fizică. Acestea sunt aspecte foarte importante când vine vorba de controlul tuturor bolilor cronice, nu doar în cancer, ci și în diabet și boli cardiovasculare.
În cazul cancerului cervical, există vaccinul HPV, care asigură o prevenție eficientă de 70% în rândul femeilor. Condiția este ca acestea să beneficieze de vaccin cât mai devreme în viață, la o vârstă cât mai fragedă, deoarece efectele sunt observate în termen de 10-15 ani, poate chiar mai mult. Cert este că vaccinul s-a dovedit în multe țări ca fiind o măsură eficientă de a preveni cancerul de col uterin, deci ar trebui cu siguranță să fie folosit cu încredere.
A existat o campanie națională de vaccinare a tinerelor și în România, însă a eșuat deoarece populația nu a avut încredere în siguranța vaccinului HPV…
Vaccinul HPV este foarte eficient și are puține efecte adverse. Am auzit că în România campania de vaccinare a fetițelor a fost ineficientă și tocmai de aceea cred că va fi mai greu ca acest vaccin să fie reintrodus. Dar vaccinul este important și cred că lipsa de informare determină oamenii să refuze vaccinarea care are, așa cum v-am spus, puține efecte secundare și beneficii pe termen lung. Nu trebuie să uităm că nu există un tratament eficient pentru cancerul de col avansat, iar tratamentul, în general, este destul de dificil. Prin urmare, cea mai bună metodă este de a preveni acest tip de cancer. Există numeroase vaccinuri pe care părinții le fac copiilor lor, iar acesta este un alt tip de vaccin care trebuie oferit copiilor pentru a-i proteja de o boală care poate fi letală.
Nu știu care este situația în Statele Unite, însă, în România, din ce în ce mai mulți oameni privesc cu scepticism vaccinarea…
Avem și noi destul de mulți oameni care evită vaccinarea și cred că acest lucru este foarte periculos, pentru că duce la moartea copiilor din cauza unor boli precum pojarul sau rubeola. Avem vaccinuri eficiente pentru aceste boli, avem posibilitatea de a eradica câteva boli care pot fi letale, iar faptul că oamenii preferă să-și supună copiii la acest risc este o dovadă de gândire limitată, unidirecțională.
Cum funcționează lucrurile în SUA, în ceea ce privește cancerul de sân și de col uterin?
Lucrurile ar putea fi îmbunătățite și în SUA. Sunt dezamăgită de ratele de vaccinare HPV. Deși suntem țara ai cărei cercetători au descoperit eficiența vaccinului, foarte multe persoane din SUA nu își vaccinează fetițele, iar acest lucru este dezamăgitor. Nu cunosc foarte bine cauzele, însă cred că printre ele se numără și cele care se regăsesc aici în România – acest trend crescător de a ne opune vaccinării. Sunt oameni care cred că prin vaccinarea HPV se promovează viața sexuală activă, ceea ce nu are niciun sens, deoarece cei mai mulți oameni vor deveni activi sexual la un anumit moment și important este să le oferim vaccinul înainte să-și înceapă viața sexuală.
Intervenția precoce poate presupune anumite costuri pe termen scurt, însă aduce economii pe termen lung, având în vedere costurile generate de scoaterea persoanei respective de pe piața muncii.
Avem vaccinuri eficiente pentru aceste boli, avem posibilitatea de a eradica câteva boli care pot fi letale, iar faptul că oamenii preferă să-și supună copiii la acest risc este o dovadă de gândire limitată, unidirecțională.
Trebuie încurajată dieta sănătoasă și activitatea fizică. Acestea sunt aspecte foarte importante când vine vorba de controlul tuturor bolilor cronice, nu doar în cancer, ci și în diabet și boli cardiovasculare.
Mirabela Viașu