Politici de Sanatate

Sistemele europene de sănătate trebuie să facă față viitoarelor crize

05 octombrie
12:30 2015
Sistemele europene de sănătate trebuie să facă față viitoarelor crize

După aproape un deceniu de criză economică, epidemia de Ebola din Africa de Vest și criza refugiaților, sistemele de sănătate din Europa trebuie să se pregătească să facă față viitoarelor crize care vor avea un impact asupra sănătății europene, susțin experții reuniți la Forumul European de Sănătate de la Gastein 2015.

Un pas important în acest sens îl reprezintă consolidarea sistemelor naționale de asistență medicală în curs de dezvoltare, pentru a garanta asistența medicală primară pentru toate categoriile de populație, inclusiv cele defavorizate, capitol la care lucrează în prezent reprezentanții Directoratului General al Comisiei Europene pentru Cooperare și Dezvoltare Internațională (DEVCO). Doar în acest fel, eventualele pandemii vor putea fi prevenite și controlate, explică Kevin McCarthy din cadrul DEVCO.

Comisia trebuie să adopte o poziție mai clară, mai vizibilă și mai puternică pentru a asigura accesul la sănătate în Europa, susține directorul Programului de sănătate globală al Institutului de Studii Internaționale și Dezvoltare din Elveția, Ilona Kickbusch.  În opinia sa, este nevoie de mai multe acțiuni în domenii ca protecția socială și accesul la sănătate.

„Am fost într-o criză financiară timp de aproape zece ani, fiind într-o stare permanentă de criză și de urgență. Multe dintre mecanismele noastre de politică la nivel european, național și global nu sunt cu adevărat orientate pentru a face față unei perioade continue de criză. Cred că nu mai trebuie să vedem aceste crize ca fiind excepții de la regulă, ci trebuie să le considerăm o normalitate și trebuie să ne pregătim să le facem față”, a explicat  Ilona Kickbusch.

Expertul Remco van de Pas, cercetător la Institutul de Medicină Tropicală din Anvers, Belgia, a adăugat că atunci când vine vorba de sănătate, nu trebuie neapărat să se facă mai mult. Adesea este suficient ca factorii de decizie politică să ia măsurile cele mai eficiente și să se concentreze asupra prevenției.

Forumul European de Sănătate Gastein din Austria este cea mai mare reuniune a factorilor de decizie politică din sănătate din Europa.

Sursa. www.euractiv.com

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: