Politici de Sanatate

Sistemele de auto-îngrijire ar putea crește performanța sistemelor sanitare

21 octombrie
15:47 2015
Sistemele de auto-îngrijire ar putea crește performanța sistemelor sanitare

În ultimii ani, sistemele europene de sănătate și-au luat numeroase măsuri de control a costurilor, menținând în același timp calitatea serviciilor medicale. Încurajarea inițiativelor care promovează implicarea pacientului (de auto-îngrijire) este considerată ca o politică de sănătate eficientă pentru a stimuli creșterea performanței sistemelor sanitare, se arată în raportul final al Comisiei Europene referitoare la cost-eficiența sistemelor de auto-îngrijire din Uniunea Europeană.

Auto-îngrijirea a devenit un concept important în structurile moderne de îngrijire a sănătății. A fost promovat în țările europene și la nivel internațional, iar unele țări au preluat conducerea în lansarea inițiativelor de auto-îngrijire, în timp ce factorii de decizie din alte țări nu dispun încă de experiența și cunoștințele necesare, fiind interesați să învețe de la colegii lor. De fapt, transferul de cunoștințe este o problemă importantă în acest domeniu, se mai arată în raport.

Deși conceptul apare tot mai des în literatura de specialitate, referirile se axează în special pe eficiența medicală și farmaceutică și pe tratamentele care ar putea fi folosite în auto-îngrijire, în condiții specifice.

Raportul arată că există dovezi consistente privind eficacitatea tratamentelor împotriva simptomelor răcelii comune care pot fi utilizate în auto-îngrijire, însă dovezile sunt limitate în ceea ce privește eficacitatea medicamentelor OTC împotriva tusei. Limitările identificate și variațiile în eficiența opțiunilor de tratament pentru afecțiuni minore nu sunt cauzate de lipsuri metodologice ale studiilor evaluate, dar acestea sunt mai degrabă cauzate de caracteristica cheie a unei boli minore ca fiind auto-limitare prin definiție. Ca atare, opțiunile de tratament pentru afecțiuni minore pot duce în primul rând la ameliorarea durerii. Pentru cele mai multe cazuri, rezultatul final în termeni de beneficii de sănătate rămâne aceleași, indiferent dacă o intervenție are loc sau nu.

Variabilitatea este, de asemenea, o problemă legată de existența unor inițiative de auto-îngrijire, având în vedere amploarea și evoluția acestor inițiative între țări, precum și diferitele niveluri de informații și, în special, studiile de evaluare a acestor inițiative.

Eficacitatea inițiativelor de auto-îngrijire evaluate și impactul lor economic pentru diferitele grupuri de lideri de opinie variază când vine vorba de importarea acestor inițiative și, în special, de politicile farmaceutice existente. Aspectele relevante de politică se referă la disponibilitatea și la prețurile medicamentelor comercializate numai pe bază de rețetă și al medicamentelor OTC, precum și statutul lor de rambursare. Aceste politici sunt deosebit de importante pentru a stabili dacă pacienții vor avea o evoluție favorabilă sau nu, în cazul în care decid să nu mai treacă prin cabinetul medicului de familie și să se trateze singuri.

Cele mai multe demersuri evaluate în cadrul raportului european aparțin proiectelor britanice. Anglia fiind un lider în domeniul serviciilor de auto-îngrijire, nu este de mirare că responsabilizarea pacienților și serviciile de auto-îngrijire sunt foarte prezente pe agenda politică. Pe de altă parte, un set omogen, bine introdus și larg acceptat de costuri unitare pentru sănătate și asistență socială există în Anglia, permițând astfel obținerea unor date relevante și transparente referitoare la sistemele de auto-îngrijire în Uniunea Europeană.

Sursa: www.europa.eu

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: