Politici de Sanatate

Siguranța vaccinurilor, în dezbatere publică organizată de Agenția Europeană a Medicamentului

26 martie
16:45 2021
Siguranța vaccinurilor, în dezbatere publică organizată de Agenția Europeană a Medicamentului

Până în prezent, au fost aprobate patru vaccinuri împotriva COVID-19 în UE, iar datele de la alte trei vaccinuri sunt evaluate în urma revizuirii continue a EMA, a anunțat Emer Cooke, director executiv al agenției.

Cea de-a treia dezbatere publică organizată de EMA oferă cetățenilor UE o actualizare cu privire la evaluarea continuă, aprobarea și monitorizarea siguranței vaccinurilor împotriva COVID-19, precum și impactul așteptat al acestora la nivel comunitar.

În cadrul UE, Agenția Europeană a Medicamentului este unul din actorii implicați în procesul vaccinării în UE. Agenția asigură recomandările științifice, dar sunt și alte agenții, precum ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor), care monitorizează pandemia și oferă informații despre situația curentă a circulației virusului. De asemenea, accesul și disponibilitatea acestor noi vaccinuri rămâne o provocare. În completarea procesului rapid de aprobare, EMA lucrează și la facilitarea includerii de noi unități de producție pentru a mări astfel capacitatea de distribuție a vaccinului.

Recomandările științifice ale EMA sunt fundația pe care fiecare stat membru, la nivel individual, își instrumentează propria campanie națională de vaccinare. Aceasta poate fi diferită de la țară la țară, în funcție de nevoile individuale și de circumstanțele locale – diferite rate de infectare diferite, priorități ale populației sau presiuni asupra spitalelor. Toate aceste diferențe și circumstanțe naționale au o influență asupra modului cum  decurge procesul vaccinării în cadrul UE, a subliniat directorul EMA.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: