Politici de Sanatate

Servicii transfrontaliere de eHealth

10 ianuarie
16:28 2020
Servicii transfrontaliere de eHealth

Dacă apare o urgență medicală în timpul călătoriei în străinătate, medicii pot acorda îngrijiri mult mai bune accesând documentele medicale anterioare ale pacientului. Din acest motiv, țările UE înființează servicii transfrontaliere de eHealth pentru a transmite în siguranță datele personale legate de sănătatea pacientului în țara în care este tratat. Serviciile de sănătate din Malta au început să funcționeze live în decembrie 2019. În acest moment Malta furnizează două servicii transfrontaliere de eHealth:

  • Trimiterea rezumatelor pacientului către alte țări ale UE

– atunci când un cetățean maltez călătorește în străinătate și are nevoie de tratament medical de urgență, medicii pot prelua fișe ale pacienților din Malta.

  • Recuperarea fișelor pacienților din alte țări ale UE

– când cetățenii străini au nevoie de tratament la secția de urgență a Spitalului Mater Dei din Malta, medicii de acolo pot prelua rezumatul pacienților din alte țări ale UE.

În cazul cetățenilor maltezi, serviciul transfrontalier de eHealth este disponibil în prezent pentru cei care călătoresc în Luxemburg. În curând va fi valabil și pentru destinații precum Croația, Portugalia și Republica Cehă.

Serviciile transfrontaliere de eHealth sunt înființate treptat în majoritatea țărilor UE. Malta va oferi acest serviciu de eHealth pentru toți cetățenii UE care vizitează Malta și care pot trimite fișa pacientului din țara din care provin.

Fișa medicală a pacientului conține detalii medicale importante precum alergii, restricții la medicamente, probleme de sănătate și operații. Acestea sunt preluate electronic din fișele de sănătate. Informațiile sunt codate și traduse într-o limbă pe care medicul din cealaltă țară o înțelege.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: