Politici de Sanatate

Servicii integrate și centrate pe pacienții cu HIV, tuberculoză și hepatită virală

13 ianuarie
15:48 2020
Servicii integrate și centrate pe pacienții cu HIV, tuberculoză și hepatită virală

Revista medicală internațională The Lancet a publicat un articol care demonstrează beneficiile serviciilor integrate și centrate pe pacienți pentru a răspunde creșterii incidenței cazurilor de HIV, tuberculoză (TBC) și hepatită virală în țările est-europene și din Asia Centrală a Regiunii Europene a OMS.

Asigurarea depistării precoce pentru salvarea vieții

Deși la nivelul Regiunii s-au înregistrat performanțe foarte mari în găsirea pacienților cu tuberculoză, cu o rată de detecție de 84%, există încă mult loc pentru îmbunătățiri. Este vitală testarea rapidă a populației pentru a afla ce tratament va funcționa. De asemenea, sunt necesare îmbunătățiri semnificative în depistarea la timp a hepatitei virale, astfel încât tratamentul de salvare să poată fi inițiat și să se evite astfel afecțiuni cronice hepatice sau cancere hepatice.

Coinfecția cu HIV și TBC sau virusul hepatitei C este în creștere în țările Europei de Est și în Asia Centrală. În majoritatea acestor țări, programele care abordează cele 3 boli, inclusiv serviciile de diagnostic, sunt structuri verticale separate. În articol, autorii, care includ, de asemenea, membri ai grupului de bază al European Laboratory Initiative on TB, HIV and Viral Hepatitis (ELI), privesc motivele care stau la baza acestei integrări slabe a serviciilor, arată exemple de bune practici și propun acțiuni pentru soluționarea acestor provocări.

Proiectul pilot demonstrează eficiența serviciilor integrate

Articolul prezintă un proiect pilot din Georgia pentru testarea potențialului de integrare a serviciilor de screening pentru virusul hepatitei C, HIV și TBC la nivel regional. Proiectul a permis atât dezvoltarea unui parteneriat public-privat durabil, cât și descentralizarea serviciilor de diagnostic la nivelul unor regiuni mici. Dovezile arată că testarea integrată a diagnosticului în unitățile sanitare nu numai că este posibilă, ci beneficiază în egală măsură de programe de TBC, HIV și programe de hepatită virală și aduce serviciile de diagnostic mai aproape de cei care au nevoie. Pe baza acestor rezultate promițătoare, este prevăzută o derulare națională pentru 2020.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: