Politici de Sanatate

Screening tuberculoză: diagnostic și tratament rapid pentru afecțiunile plămânului

30 septembrie
15:46 2022
Screening tuberculoză: diagnostic și tratament rapid pentru afecțiunile plămânului

Incidenţa tuberculozei în anul 2021 a fost de 39,5 cazuri la 100.000 de locuitori. ”În cadrul screeningului la populaţia care a beneficiat de evaluare incidenţa a fost de 245,61 cazuri la 100.000 de locuitori, de şase ori mai mare”, a anunțat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Național de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

Cu ocazia simpozionului internațional ”Screeningul tuberculozei şi migraţia în Europa” au fost publicate mai multe date privind incidența acestei boli în România și rezultatele programului de evaluare derulat de Ministerul Sănătății prin intermediul Institutului ”Marius Nasta”.  ”Acest screening este activ și ajută nu doar pacientul cu tuberculoză. Peste 4.300 de persoane au fost diagnosticate cu alte afecţiuni în afara tuberculozei, care, diagnosticate la timp, înseamnă timp şi ani din viaţă. Nu facem doar un screening pentru tuberculoză, facem un screening al plămânului”, a declarat managerul institutului bucureștean.

Potrivit datelor, primele 6 luni ale anului 2022 evidențiază o creștere a numărului de cazuri depistate. Această situație este evidentă, atât la adulți, cât și la copii, existând județe în care, practic, numărul de cazuri depistate s-a dublat.

”Preocuparea care există, inclusiv finanţarea de la nivelul Comisiei Europene, este importantă pentru că până la urmă controlul acestei probleme de sănătate publică în UE este foarte importantă.  Cred că dacă reuşim să identificăm cât mai mulţi pacienţi cu tuberculoză reducem drastic riscul de transmisibilitate a acestei boli şi putem să ţinem lucrurile sub control. Succesul acestui program de screening, paradoxal, va consta în creşterea incidenţei la nivel naţional şi la faptul că putem să identificăm mai repede pacienţii infectaţi, putem să îi tratăm, să oprim transmiterea, lucrul cel mai important în cazul unei boli infecţioase precum tuberculoza”, a declarat ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.

Statisticile internaţionale au arătat că numărul persoanelor decedate din cauza tuberculozei a crescut în 2020, pentru prima dată în ultimul deceniu, cu 1,5 milioane. ”Aş sublinia două tipuri de provocări. Pe de o parte nivelul de screening precoce care rămâne limitat, determinat deopotrivă de reticenţa pacienţilor în accesa serviciile, dar şi disponibilitatea serviciilor pentru categoriile vulnerabile. Fondurile europene reprezintă un sprijin important în acest sens. Pe de altă parte, trebuie depuse eforturi continue pentru a asigura continuitatea tratamentului fără sincope. În acelaşi timp trebuie avute în vedere costurile asociate unui bolnav de tuberculoză care sunt semnificative în special dacă vorbim de tuberculoza multidrog rezistentă”,a  atras atenția conf. d. Diana Păun, consilier prezidențial, departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.

Prevenția medicală, susținută prin POS

Potrivit lui Marcel Boloș, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Programul operaţional pentru sănătate (POS) urmează să fie aprobat în curând de Comisia Europeană, în cadrul acestuia fiind alocate peste 370 milioane de euro pentru prevenţie medicală în România. „Astăzi a avut loc Comitetul de coordonare pentru managementul acordului de parteneriat şi am prezentat structura celor 16 programe operaţionale. Unul dintre acestea este dedicat exclusiv Sănătăţii şi sperăm să fie aprobat, în curând, de Comisia Europeană. Programul alocă peste 370 milioane de euro pentru activitatea de prevenţie medicală din România, de care să beneficieze mai mult de 800.000 de persoane. Vă aşteptăm în continuare să depuneţi aplicaţiile de finanţare”, a anunțat ministrul. (V.G.)

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: