Politici de Sanatate

Screening cancer colorectal: teste gratuite pentru 50.000 de persoane

19 noiembrie
18:58 2020
Screening cancer colorectal: teste gratuite pentru 50.000 de persoane

Institutul Clinic Fundeni va derula un proiect de screening pentru cancerul colorectal finanțat din fonduri europene.

Proiectul presupune informarea, educarea, conștientizarea și testarea gratuită a aproximativ 50.000 de persoane din categoria de vârstă 50- 74 de ani (grupa cu incidența cea mai mare de apariție a cancerului colorectal), din Regiunea Sud- Muntenia. Potrivit datelor oficiale, în cazul cancerului colorectal, costurile testului și ale serviciilor aferente se ridică la peste 200 de euro pentru fiecare caz.

”Proiectul se adresează unei patologii asociate cu un risc mare de deces dacă nu este diagnosticată la timp. Populația țintă care va fi investigată este, peste 50%, o populație vulnerabilă, situată în mediul rural, sau chiar persoane neasigurate. Toate costurile investigațiilor și tratamentelor care se vor realiza sunt susținute în totalitate prin fonduri europene. Proiectul continuă activitățile care se realizează deja în Institutul Clinic Fundeni, ce derulează, în prezent, alte trei programe de screening pentru cancer colorectal și cancer hepatic”, a  declarat conf. dr. Anca Coluță, manager Institutul Clinic Fundeni.

Fondurile totale alocate proiectului derulat de IC Fundeni se ridică la aproape 5 milioane de euro. Dintre toate tipurile de cancer, cel colorectal se află pe locul doi ca indicență și mortalitate în România, provocând 6.100 de decese pe an. O parte dintre aceste decese ar putea fi prevenite dacă boala ar fi diagnosticată la timp.

”Până în prezent, au fost deblocate trei proiecte pe fonduri europene care ținteau prevenția pentru diferite tipuri de cancer cu incidență foarte mare și cauză de deces prevenibil. Acesta al patrulea proiect prevede prevenția acestei maladii cu mortalitate crescută și, mai ales, prevenibilă. Comunicarea este extrem de importantă, deoarece orice proiect de prevenție presupune, în primul rând, cunoașterea unor oportunități de diagnosticare rapidă. Tipul aceste de proiect semnat astăzi între Ministerul Fondurilor Europene și Institutul Clinic Fundeni va fi continuat și în următorul exercițiu financiar. În următorii șase ani vom avea la dispoziție, în total, pentru sănătate, aproximativ 6 miliarde de euro. Acești bani se vor canaliza pe câteva direcții importante: prevenție, infrastructură oncologică (aproximativ 350 milioane euro pentru institutele oncologice sau secțiile de Oncologie din spitalele județene), digitalizare și achiziționare de aparatură, servicii de intervenție rapidă pentru pacienți”, a anunțat vicepremierul Raluca Turcan.

Prevenția ocupă un rol important în proiectele cu finanțare europeană. ”Pentru perioada 2021- 2027 sunt alocați, în programe de prevenție medicală, 675 milioane euro pentru 11 tipuri de afecțiuni, printre care și cele cu frecvență crescută – cancerul colorectal, cancerul mamar, cancerul de col uterin-, iar numărul de români care va putea beneficia de aceste teste gratuite este de peste 4 milioane.  În ceea ce privește sănătatea, programul operațional dedicat în exclusivitate sănătății are o valoare de 4,2 miliarde euro, iar pentru facilitatea de recuperare și reziliență, inclusiv Institutul Clinic Fundeni se va bucura de o investiție nouă  de aproximativ 100 milioane euro pentru secția de terapii celulare, pentru hematologia oncologică, dar și pentru chirurgia bilopancreatică”, a afirmat Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene.

Potrivit prof. đr. Horațiu Moldovan, secretar de stat Ministerul Sănătății, cea mai importantă formă de tratament în cancer este depistarea precoce – screeningul, care face ca din ce în ce mai mulți pacienți fie vindecați, iar costurile tratamentului să fie mai mici.

”Când găsim niște leziuni care pot fi tratate, respectiv polipii pe care îi putem rezolva colonoscopic, cancerul este curabil. Sau se face profilaxia. Acesta este rolul medicinei moderne de a trata precoce, de a rezolva lucrurile înainte de a se dezvolta o patologie care este cu mortalitate crescută și de a vindeca”, a explicat și prof. dr. Cristian Gheorghe, manager de proiect.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: