Politici de Sanatate

Scleroza multiplă: finanțare pentru centre de tratament și medicamente

28 mai
15:59 2021
Scleroza multiplă: finanțare pentru centre de tratament și medicamente

Sănătatea va avea acces, pentru perioada 2021- 2027, la un buget de peste 6,4 miliarde de euro, care va  permite finanţarea atât a investiţiilor în infrastructură, cât şi finanţarea serviciilor, a anunțat Mădălina Argăseală, consilier personal al ministrului Sănătății.

2,4 miliarde euro vor veni prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) şi 4,068 miliarde euro prin Programul Operaţional Sănătate.

”România nu se rezumă doar la aceste fonduri şi factorii de interes, mă refer aici atât  la instituţiile publice, cât şi la mediul academic, organizaţiile de cercetare din domeniul sănătăţii, mediul privat, organizaţiile non-guvernamentale, pot avea acces la finanţări direct de la Comisie. Prin Programul EU4Health avem pentru această perioadă la dispoziţie 5,3 miliarde de euro, Programul Orizont are, pe partea de cercetare, un buget numai pe domeniul sănătăţii pe perioada 2021-2022 de peste 600 milioane de euro. Toți actorii importanți trebuie să se implice și să acceseze aceste finanțări. Este etapa în care trebuie să fie planificate proiectele și apoi accesate finanțările”, a declarat Mădălina Argăseală în cadrul conferinței ”Îngrijirea Pacientului cu Scleroză Multiplă”, organizată de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN România) cu ocazia Zilei Mondiale a Sclerozei Multiple.

Întrebată referitor la finanțarea unor centre de tratament specializate pe serviciile acordate persoanelor cu scleroză multiplă, consilierul MS a adăugat că spitalele pot depune proiecte. ”Prin PNRR se are în vedere, la nivel național, finanțarea și modernizarea a 30 de spitale. Când lansează apelurile de propuneri de proiecte, spitalele respective trebuie să se mobilizeze și să includă în lista lor de investiții aceste centre”, a explicat Mădălina Argăseală.

Servicii medicale și tratament pentru persoanele cu scleroză multiplă

În prezent, se estimează că în România sunt aproximativ 9.000 de persoane cu Scleroză Multiplă, iar 70% sunt femei.  ”Sunt aproximativ 850 de persoane nou diagnosticate în fiecare an, vârsta medie la diagnsticare fiind de 34 de ani. Din totalul persoanelor cu SM, 67% primesc tratament decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Este esențial ca persoanele cu scleroză multiplă să aibă acces la timp la tratamente, în concordanță cu nivelul de progresie al bolii”, a declarat Cristina Vlădău, președintele APAN România.

”Pacientul român este la fel de important ca şi pacientul european şi trebuie să se alinieze la nivel de accesibilitatea a tratamentului în aceleaşi condiţii. Suntem în evaluarea lucrărilor depuse pe anul 2020. S-au făcut progrese şi au intrat în lista de medicamente compensate patru terapii. Partea de acces la tratament este centrată către o direcţie bună”, a afirmat și farm. Felicia Ciulu-Costinescu, director Departament Evaluarea Tehnologiilor Medicale, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: